Het jaar 2021 is een veelbelovend cultureel jaar voor Parijs. Verschillende musea en monumenten die jarenlang gesloten waren wegens renovatie openen de deuren weer voor bezoekers. De openingen zijn iets uitgesteld door de strenge coronamaatregelen, maar nu is het dan toch zover. Onderstaand een lijst met een aantal van deze musea en monumenten die zeker een bezoek waard zijn.

Bourse de Commerce – Pinault Collection

Één van de meest verwachte openingen van 2021 in Parijs is de opening van de Bourse de Commerce. In dit gerenoveerde monument in de wijk Les Halles wordt de hedendaagse moderne kunstcollectie van niemand minder dan François Pinault tentoongesteld.

Pinault is een Franse zakenman en miljardair, de man achter onder andere de holding Kering, bekend van de luxe merken Gucci, Yves Saint-Laurent, Bottega Veneta, Boucheron. Hij opende al eerder in Venetië een expositieruimte in het Palazzo Grassi. François Pinault is een kunstverzamelaar met een collectie die wordt geschat op een waarde van 1,4 miljard dollar en behoort hiermee tot de top van grootste verzamelaars van hedendaagse kunst ter wereld.

Vader en zoon Michel en Sébastien Bras openen het veelbelovende café-restaurant Halle aux Grains op de derde verdieping van de Bourse de Commerce. De familie Bras is bekend van hun met sterren bekroonde restaurant in Laguiole in de Aveyron streek, dat meerdere malen is gerangschikt in de lijst van de 10 beste restaurants ter wereld. Bij Halle aux Grains dineer je straks met aan de ene kant uitzicht op het hart van het gebouw en aan de andere kant ​de imposante Saint-Eustache kerk, het Centre Pompidou en de daken van Parijs. Halle aux Grains betekent graanhal en verwijst naar waar de Bourse de Commerce in de 18de en 19de eeuw voor diende, de graanhandel.

De opening van de Bourse de Commerce staat gepland op 22 mei 2021. Bourse de Commerce – Pinault Collection, 2 Rue de Viarmes, 75001 Parijs.

Hôtel de la Marine

De renovatiewerkzaamheden van het Hôtel de la Marine startten in 2017 en lopen nu ten einde. Het 18de eeuwse paleis, gelegen aan het prominente Place de la Concorde, zal vanaf juni 2021 voor het eerst in meer dan 200 jaar haar deuren openen voor bezoekers.

Het was de Garde-Meuble de la Couronne die zich in het paleis vestigde voordat het meer dan 200 jaar het hoofdkwartier werd van de Franse Marine. De Garde Meuble was een instelling die verantwoordelijk was voor de inrichting van de Koninklijke residenties en het onderhoud van het meubilair: de fauteuils, banken, stoelen maar ook de wandtapijten die de kastelen van de koning sierden. Hiernaast verbleven de rentmeesters van de Garde Meuble zelf ook in het paleis.

De openingsdatum van dit bijzondere monument in het hart van Parijs staat gepland op 12 juni 2021. Je kunt er de gerenoveerde 18e-eeuwse appartementen ontdekken, een indrukwekkende binnenplaats en de statige ontvangstruimten. In het gebouw komt er ook een restaurant, een café en een expositieruimte voor wisselende tentoonstellingen. L’Hôtel de la Marine, 2 Place de la Concorde, 75008 Parijs.

La Maison de Victor Hugo

Een unieke kans om een kijkje te nemen in een huis aan het exclusieve Place des Voges is door een bezoek te brengen aan La Maison de Victor Hugo. De beroemde Franse romanschrijver Victor Hugo woonde in Parijs op nummer 6, Place des Voges. Hier verbleef hij van 1832 tot 1848 op de 2e verdieping met zijn vrouw en hun vier kinderen. In deze tijd was hij al bekend van zijn roman Notre-Dame de Paris. Hugo schreef hier het grootste deel van Les Miserables.

Vanaf 1902 is zijn oude appartement aan de Place des Voges omgedoopt tot museum. Het appartement museum wordt gepresenteerd in de vorm van zeven onderling verbonden kamers die je meeneemt door het leven van Hugo. Zijn geschriften, meubels, voorwerpen en kunst die hem toebehoorde of die hij zelf heeft gemaakt zijn in het museum te ontdekken.

La Maison de Victor Hugo is al sinds april 2019 gesloten wegens renovatiewerkzaamheden. Het museum zal vanaf 19 mei 2021 weer openen en is gratis te bezoeken. Alleen de tijdelijke tentoonstellingen zijn betaald. La Maison Victor Hugo, 6 Place des Vosges, 75004 Parijs.

Musée Carnavalet

Een ander museum dat ook al sinds 2017 is gesloten wegens renovatiewerkzaamheden is Musée Carnavalet. Gelegen in de wijk Le Marais is het museum gehuisvest in 2 oude stadspaleizen, hôtel particuliers in het Frans. Het Musée Carnavalet is een museum gewijd aan de geschiedenis van Parijs, vanaf de oorsprong van de stad tot heden. In de 100 verschillende zalen zijn uitzonderlijke collecties te zien, souvenirs van de Franse Revolutie, schilderijen, sculpturen, meubels en kunstwerken.

Ontdek van 15 juni 2021 tot 31 oktober 2021 de tentoonstelling “Revoir Paris” van Henri Cartier Bresson, één van de grootste Franse fotografen van de 20e eeuw.

Het museum zal heropenen op 29 mei 2021 en is gratis te bezoeken. Er geldt alleen een entreeprijs voor de wisselende tentoonstellingen. Musée Canavalet, 23 rue de Sévigné, 75003 Parijs.

Musée de la Chasse et de la Nature

Wanneer je door Le Marais loopt zie je veel grote deuren die leiden naar binnenplaatsen van oude stadspaleizen. Vele van deze stadspaleizen zijn getransformeerd tot musea. Ook het Musée de la Chasse et de la Nature is in zo een oud stadspaleis gevestigd. Door middel van schilderijen, sculpturen, jachtwapens, meubels, trofeeën, foto’s, video’s en opgezette dieren, evenals vele kunstwerken neemt het museum je mee in de relatie tussen mens en dier door de eeuwen heen.

Bezoekersaantallen lopen jaar op jaar op en het museum heeft hierdoor in 2019 besloten om tijdelijk te sluiten in verband met uitbreidingswerkzaamheden. De heropening van dit mooie, bijzondere en wat minder bekende museum staat gepland voor de zomer van 2021. Exacte datum volgt nog. Musée de la Chasse et de la Nature, 62 Rue des Archives, 75003 Parijs.

Leave a reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *