In de negentiende eeuw begon het landschap van Montmartre te veranderen. De molens stopten met hun activiteiten en de wijngaarden verdwenen langzaam door verstedelijking. In 1860 werd Montmartre gehecht aan de stad Parijs. Kunstenaars begonnen in 1870 naar Montmartre te verhuizen en de cafés en cabarets vermenigvuldigden zich in de jaren 1880.
Dichtbij het drukke en bekende Place de Tertre, op een meer verscholen plek, bevindt zich het Musée de Montmartre. Een voormalig huis van vele kunstenaars, zoals onder andere Auguste Renoir, die zijn bekende schilderijen La Balançoire en Le Bal du Moulin de la Galette hier schilderde. Ook de Franse postimpressionistisch kunstschilder Suzanne Valadon verbleef hier. Valadon fungeerde zelf ook als model voor bekende schilders zoals Renoir en Toulouse-Lautrec.
De hier gepresenteerde permanente collectie zal je onderdompelen in de geschiedenis van Montmartre uit de negentiende en twintigste eeuw en bevat schilderijen van de bekende schilders uit Montmartre, foto’s, posters en manuscripten.
Achter het museum kan je de wijngaarden bezoeken en in de tuin bij Café Renoir kan je je museumbezoek afsluiten met een kop koffie. Hier zit je in een hele mooie omgeving in alle rust, weg van alle massatoerisme. 12, Rue Cortot, 75018 Parijs, Musée de Montmartre.
In straten van het 9de arrondissement, tegen Montmartre aan, ga je door een klein steegje heen en kom je uit bij het Musée de la Vie Romantique. Een museum waar je niet zomaar langsloopt.
De Nederlands-Franse romantisch kunstschilder Ary Scheffer (1795-1858) vestigde zich hier in 1830. Op vrijdagen verwelkomde Scheffer in zijn huis de artistieke, literaire en politieke elite van Parijs (waaronder George Sand, Chopin, Delacroix, Rossini, Liszt, Thiers, Marquis de La Fayette). In 1956 kwam het pand in handen van de Franse staat en werd later omgedoopt tot een museum. De werken van Scheffer en zijn tijdgenoten zijn te zien op de eerste verdieping. De begane grond is gewijd aan de romanschrijver George Sand. Portretten, meubels en sieraden uit de achttiende en negentiende eeuw worden hier tentoongesteld.
Het is een prachtig klein museum en is gratis te bezoeken. Een aanrader is om na je bezoek wat te drinken bij Rose Bakery in de tuin van het museum. Daar waan je je in een oase van rust midden in de stad. Het terras is toegankelijk van maart tot oktober. 16, Rue Chaptal, 75009 Parijs. Musée de la Vie Romantique.
Wandel door Musée Bourdelle en begeef je in het voormalige woonhuis én atelier van de Franse beeldhouwer Émile-Antoine Bourdelle (1861-1929). In het museum is een omvangrijke verzameling van zijn kunstwerken te bewonderen. Zijn atelier is nog intact gebleven en in de tuin staan de beroemdste bronzen beelden van Bourdelle. 18, Rue Antoine Bourdelle, 75015 Parijs. Musée Bourdelle.
Het Musée Nissim de Camondo ligt aan de rand van het Parc Monceau. Het is een voormalig woonhuis van de zeer welvarende Joodse familie Camondo. Aan het begin van de negentiende eeuw richtten zij een bank op, die één de grootste binnen het voormalige Ottomaanse Rijk zou worden. In 1869 verlieten twee Camondo broers Constantinopel en vestigden ze de familiebank in Parijs. Hun zonen, de neven Isaac en Moïse, werden bekende kunstverzamelaars.
De passie van Moïse de Camondo voor achttiende-eeuwse Franse decoratieve kunst verklaart het thema van het museum. Het museum herbergt een uitzonderlijke verzameling achttiende-eeuwse Franse meubels, wandtapijten, kunstvoorwerpen en items die ooit toebehoorden aan Marie-Antoinette.
Na het museumbezoek is het mogelijk om een drankje te drinken of te lunchen in het stijlvolle Le Camondo restaurant dat naast het museum is gelegen. Er is een groot terras op de binnenplaats, dus als het weer het toelaat, dan zit je hier heerlijk. 63 Rue de Monceau, 75008 Parijs, Musée Nissim de Camondo. 61 bis rue de Monceau, 75008 Parijs, Restaurant Le Camondo.
Het Musée Gustave Moreau is gewijd aan de werken van de Franse schilder Gustave Moreau (1826–1898). Het is gelegen in het 9de arrondissement in het voormalige woonhuis van Moreau. Een jaar voor zijn dood schonk hij zijn huisatelier aan de Franse staat.
Er zijn schilderijen, schetsen, aquarellen en tekeningen te zien. Op de eerste verdieping wandel je door de kamers van het appartement van de kunstenaar. Een prachtige wenteltrap brengt je van de tweede naar de derde etage waar nog meer indrukwekkende werken van Moreau te zien zijn. 14, Rue de la Rochefoucauld, 75009 Parijs. Musée Gustave Moreau.
Vlakbij één van de mooiste tuinen van Parijs, Jardin du Luxembourg, ligt het kleine en charmante Musée Zadkine. Het museum bevindt zich in het huis en atelier waar de Russisch-Franse beeldhouwer Ossip Zadkine (1890-1967) woonde en werkte van 1928 tot zijn dood. Hij is in Nederland bekend van zijn werk De Verwoeste Stad, het oorlogsmonument aan het plein 1940 in Rotterdam.
Musée Zadkine is net zoals Musée de la Vie Romantique en Musée Bourdelle onderdeel van Paris Musées. Deze musea zijn gratis te bezoeken. Alleen tijdens of voor de tijdelijke tentoonstellingen is de toegang tot de musea niet gratis. 100bis, Rue d’Assas, 75006 Parijs. Musée Zadkine.