De 13 meest toonaangevende boekwinkels van Parijs

Librairie Fondation Azzedine Alaïa

Als eerbetoon aan Azzedine Alaïa’s passie voor boeken en kunstenaars, opende de Fondation Azzedine Alaïa een boekwinkel op de binnenplaats van 18, rue de la Verrerie in Le Marais. Het adres waar de van Tunesië afkomstige modeontwerper Azzedine Alaïa zelf woonde en werkte en waar hij ervoor koos om zijn Fondation Azzedine Alaïa op te richten. Deze richtte hij op om zijn werk en kunstcollectie te beschermen en tentoonstellingen te houden.

Het leven van Alaïa was constant gevuld met mode, kunst, design, architectuur, muziek en theater. De selectie in de boekwinkel reflecteert deze passies van Alaïa. Bijzonder is dat de winkel is gedecoreerd en gemeubileerd met stukken uit de collectie van Alaïa zelf. De etagère waar de boeken op worden getoond is een ontwerp van Jean Prouvé, evenals de plafondlamp en de twee tafels. De grote rechthoekige tafels in het midden zijn gemaakt van marmeren bladen die Alaïa ontdekte op een vismarkt en aan de muur hangt een mooi portret van Azzedine Alaïa geschilderd door door Julian Schnabel.

Aan het einde van de binnenplaats is een grote tentoonstellingszaal met een imposant hoog glazen dak waar wisselende tentoonstellingen worden gehouden. Het is zeker aan te raden de website in de gaten te houden welke tentoonstellingen er plaatsvinden. Librairie de Fondation Azzedine Alaïa, 18 Rue de la Verrerie, 75004 Parijs.

Librairie Azzedine Alaïa
Librairie Azzedine Alaïa - photo LA LIBRAIRIE PH. SYLVIE DELPECH

Shakespeare & Co

Shakespeare & Co is een Engelstalige boekwinkel in quartier latin met een rijke historie. Sinds de opening in 1951 is het een ontmoetingsplaats geweest voor Engelstalige schrijvers en lezers. Grote namen uit de literatuur zoals Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Gertrude Stein en James Joyce kamen hier regelmatig.

Vanaf de eerste dag dat de Shakespeare & Co opende waren schrijvers, kunstenaars en intellectuelen welkom om te overnachten in de winkel. Na sluitingstijd werden er kleine bedden geplaatst tussen de boekenkasten. Naar schatting hebben 30.000 schrijvers en kunstenaars hier overnacht. Een overnachting was in ruil voor hulp in de winkel en een geschreven autobiografie van één pagina. Duizenden van deze autobiografieën vormen nu een indrukwekkend archief dat de verhalen van generaties schrijvers en reizigers vastlegt. Shakespeare & Co, 37 Rue de la Bûcherie, 75005 Parijs.

Shakespeare-and-co boekwinkel
Shakespeare and co

Librairie Galignani

De Librairie Galignani is al sinds 1856 te vinden op een prachtige locatie tegenover de Tuileries tuinen. Je vindt er een breed scala aan zowel Franstalige als Engelstalige boeken. Ik kom er graag voor de mooie foto boeken van architectuur, kunst, design en mode. Maar ook voor de kookboeken en boeken over de stad Parijs. Librairie Galignani, 224 Rue de Rivoli, 75001 Parijs.

Librairie-Gaglignani
Photo credits Librairie Gaglignani

Wh Smith

Zo een paar honderd meter van Librairie Galignani ligt de boekwinkel WH Smith. Hét adres in Parijs voor Engelse literatuur. Naast van de romans vind je hier de grootste selectie van Engelstalige tijdschriften en kranten in Parijs. WH Smith, 248 Rue de Rivoli, 75001 Parijs.

Smith & Son boekwinkel parijs
Smith & Son
Smith & Son boekwinkel parijs
Smith & Son
Smith & Son boekwinkel parijs
Smith & Son

OFR

Absoluut een favoriet adres in Le Marais is OFR. Een kleine winkel met een inspirerende collectie magazines en boeken over design, mode, architectuur en fotografie. Hiernaast loop ik er graag naar binnen voor de galerie achterin de winkel, waar betaalbare kunst te vinden is van upcoming artiesten. OFR, 20 Rue Dupetit-Thouars, 75003 Parijs.

OFR Boekwinkel parijs
OFR
OFR Boekwinkel parijs
OFR
OFR Boekwinkel parijs
OFR

Assouline

Assouline is een uitgever van luxe fotoboeken over architectuur, kunst, design, mode, gastronomie, lifestyle, fotografie en reizen. Allemaal boeken om bij weg te dromen. Ze hebben een lijn die in elk boek 1 plaats uitgelicht, van Ibiza tot Capri, Marrakech en Parijs. In hartje Saint Germain, niet ver van de église Saint-Germain-des-Prés ligt de boetiek van deze exclusieve uitgever. Assouline, 35 Rue Bonaparte, 75006 Parijs.

Assouline-boekwinkel-parijs
Assouline
Assouline-boekwinkel-parijs
Assouline

Librairie 7L

Niet ver van Assouline ligt nog een boekwinkel die je direct aan je lijst toe kan voegen. De winkel 7L, opgericht in december 1999 door niemand minder dan Karl Lagerfeld. 7L is gespecialiseerd in boeken over fotografie, design en architectuur en biedt een ruime keuze aan catalogi en monografieën gewijd aan mode. Aan deze selectie is ook een ruime keuze aan boeken over tuinen, landschappen en kookboeken toegevoegd. En hiernaast ook boeken die zijn gepubliceerd door Karl Lagerfeld als auteur of redacteur onder het handelsmerk 7L. Librairie 7L, Rue de Lille, 75007 Parijs.

7L-bookshop-parijs
7L
7L-bookshop-parijs
Photo credits 7L

Librairie Gourmande

Hét adres voor kookliefhebbers. Een winkel gespecialiseerd in kook- en wijnboeken. Hier vind je het grootste assortiment binnen deze categorie van Parijs. Librairie Gourmande, 92-96 Rue Montmartre, 75002 Parijs.

Librairie-Gourmande-parijs
Librairie Gourmande
Librairie-Gourmande-parijs
Librairie Gourmande

Librairie Jousseaume

Librairie Jousseaume vestigde zich in 1826 in de mooiste overdekte passage van Parijs, de Galerie Vivienne in het tweede arrondissement. De boekwinkel is niet groot en bestaat uit 2 winkels tegenover elkaar, ingericht met donkerhouten boekenkasten en een mooie oude houten weteltrap. Een winkel waar oude boeken samenkomen met meer recente boeken, allemaal tweedehands. Bekende Franse schrijvers als Cocteau, Colette en Aragon kwamen hier regelmatig. Librairie Jousseaume, 45-46-47 Galerie Vivienne, 75002 Parijs.

Librairie-Jousseaume-parijs
Librairie Jousseaume

Librairie du Passage

Verborgen in de mooie overdekte passage Jouffroy ligt de Librairie du Passage. Hier struin je tussen de oude houten boekenkasten naar boeken over kunst, design, monografieën en andere zeldzame oude boeken. Prijzen zijn aantrekkelijk door het tweedehands aanbod en je combineert een bezoek aan deze bijzondere boekhandel met een wandeling door de 19de eeuwse passage Jouffroy. Librairie du Passage, 48 Passage Jouffroy, 75009 Parijs.

Librairie-du-Passage-parijs-boekwinkel
Librairie du Passage
Librairie-du-Passage-parijs-boekwinkel
Librairie du Passage

Halle Saint Piere

Aan de voet van Montmartre ligt de Halle Saint Pierre. Deze ruimte diende ooit als markthal en huisvest nu een museum, galerie, boekwinkel, auditorium en een café. Tijdelijke tentoonstellingen en talrijke artistieke en culturele activiteiten gewijd aan wat meer rauwe moderne kunst worden hier gepresenteerd. De boekwinkel is gespecialiseerd in kunstenaarsboeken en werken met betrekking tot alle vormen van hedendaagse kunst en creatie. Halle Saint Pierre, 2 Rue Ronsard, 75018 Parijs.

Halle Saint Pierre
Halle Saint Pierre

Librairie du Palais de Tokyo

De boekwinkel van het museum voor moderne en hedendaagse kunst Palais de Tokyo biedt één ​​van de grootste collecties met boeken over kunst van Parijs. Er is een internationale selectie boeken en tijdschriften, evenals cadeauartikelen, boeken voor kinderen en items die verband houden met de tentoonstellingen van Palais de Tokyo.

Librairie-Palais-du-Tokyo-parijs-boekwinkel
Palais du Tokyo

Bouquinistes de Paris

De meest traditionele om deze lijst mee af te sluiten zijn de Bouquinistes de Paris, de boekenverkopers aan de Seine die de bekende groenen houten boekenstallen beheren. Met een wandeling van 3 kilometer langs de Seine struin je langs de 900 boekenstallen. Het verkopen van boeken aan de Seine is een eeuwenoude traditie. Vanaf 1891 stond de gemeente Parijs de boekverkopers toe hun koopwaar ‘s nachts achter te laten op het hen toegekende verkooppunt.

De boekenverkopers zijn gepassioneerd en vaak experts in hun vakgebied. Zo zijn er gespecialiseerde stallen met detectives, stripverhalen, sciencefiction, filosofie, maar ook met oude affiches, prenten en postzegels. De Bouquinistes bevinden zich van de rechteroever van de Pont Marie tot aan de Quai du Louvre en aan de linkeroever van de Quai de la Tournelle tot aan de Quai Malaquais. Een waanzinnig mooie wandeling waar je langs vele indrukwekkende monumenten en plekken van de stad loopt, het Louvre, het Institut de France, de Saint-Michel-fontein, Pont des Arts, Notre-Dame, het stadhuis Hôtel de Ville, de Conciergerie en de eilanden Île de la Cité en Île Saint-Louis. Op onderstaande plattegrond staat de route aangegeven in het groen.

Bouquinistes-parijs-seine
Bouquinistes
Bouquinistes
Route Bouquinistes, photo credits paris.fr

Leave a reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *