De 7 mooiste parken van Parijs

Dit artikel is gepubliceerd op 7 november 2021

Van imposante voormalig koninklijke tuinen tot meer ruige parken en botanische tuinen voor plantliefhebbers, Parijs heeft verschillende groene ruimtes waar je aan de drukte van de stad kunt ontsnappen. Waarom deze parken bijzonder zijn, wat je er kunt doen, aangevuld met niet te missen restaurants en terrassen in de parken vind je in deze lijst.

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg ligt aan de rand van Saint-Germain-des-Prés en Quartier Latin. Een tuin die Franse koningin Marie de Médicis in 1612 liet aanleggen bij haar Palais du Luxembourg. Het paleis, waar nu de Franse Senaat is gehuisvest, staat aan de noordkant van de tuin. De Boboli tuinen in Florence waren een inspiratie voor de van oorsprong Florentijnse Marie de Médicis.

Een niet te missen plek in de tuin is de Fontaine Médicis, één van de mooiste fonteinen van de stad. Ook zijn er 106 beeldhouwwerken verspreid over de hele tuin, waaronder één van de wel 6 vrijheidsbeelden die de stad Parijs kent.

Er zijn talrijke faciliteiten voor kinderen, waaronder ponyrijden, een draaimolen en een speeltuin met glijbanen. In het midden van de tuin is een grote vijver waar je een klein houten bootje kan huren. De kinderen kunnen het bootje in de vijver plaatsen en met een stok voortduwen.

La Terrasse de Madame heeft een mooi terras midden in Jardin du Luxembourg en is perfect voor ontbijt, lunch of om wat te drinken. Hiernaast zijn er verschillende kraampjes in Jardin du Luxembourg waar je een crèpe en iets te drinken kunt halen.

In de tuin is zelfs een museum, het Musée du Luxembourg. Hier zijn altijd verschillende interessante tentoonstellingen die zeer de moeite waard zijn. Via deze pagina vind je meer informatie over het huidige aanbod in het museum.

Jardin-du-Luxembourg
Jardin du Luxembourg
Jardin du Luxembourg
Jardin-du-Luxembourg
Jardin du Luxembourg

Coulée Verte

De Coulée Verte, ook wel de Promenade Plantée genoemd, was vroeger een spoorlijn en is nu een wandelpark van 4,7 kilometer lang die zich uitstrekt van Bastille tot Bois de Vincennes. Het unieke aan dit park is dat een groot deel ervan zich bevindt op een viaduct.

De oude spoorlijn begon in het nu verdwenen Bastille station bij de Place de la Bastille die in 1969 buiten gebruik is gesteld. Landschapsontwerper Jacques Vergely en architect Philippe Mathieux creëerden in 1988 de Coulée Verte die uiteindelijk in 1993 werd geopend. De ontwerpers slaagden erin om de wilde vegetatie, die ooit de omgeving van de spoorlijn was binnengedrongen, te combineren met een moderne landschapsarchitectuur. Zo kan je tussen de wilde klaprozen lopen, terwijl een paar meter onder je druk verkeer door de stad heen raast.

Op verschillende plaatsen kan je de Coulée Verte op. Let op het staat niet overal goed aangegeven. Een tip is vlakbij Bastille te starten bij de Viaduc des Art aan het begin van de Avenue Daumesnil. Hier neem de trap omhoog naar de Coulée Verte.

Coulee-Verte
Coulée verte
Coulee-Verte
Coulée verte
Coulee-Verte
Coulée verte

Jardin du Palais Royal

In het hart van Parijs, op een steenworp afstand van het Louvre, ligt Jardin du Palais Royal. Een verborgen binnentuin tussen de muren van een voormalig koninklijk paleis.  Nu huisvest het gebouw diverse overheids- en culturele instellingen zoals het Ministerie van Cultuur, de Constitutionele Raad, het Théâtre du Palais-Royal en de Comédie française.

Wanneer je de tuin binnenloopt aan de kant van Place Colette kom je op een grote binnenplaats waar de Colonnes de Buren te zien zijn. Dit is een uitgestrekt kunstwerk van de Franse kunstenaar Daniel Buren dat bestaat uit verschillende zwart met wit gestreepte pilaren in verschillende hoogtes.

In het midden van de tuin kan je plaatsnemen rondom de vijver op de typische groene stoelen uit de Parijse stadsparken. De tuin is omgeven door de oudste passages van Parijs waar verschillende cafés, restaurants, galerieën en andere bijzondere winkels te vinden zijn. Bij de koffiezaak Kitsuné kan je plaatsnemen op het terras of een koffie on the go halen om in het park op te drinken.

Echt uitpakken doe je in Jardin du Palais Royal bij Le Grand Véfour. Véfour is één van de bekendste brasserieën in Parijs met een geschiedenis die teruggaat tot 1784. Bekende politici, kunstenaars, schrijvers en aristocraten kwamen hier regelmatig, van Napoleon tot Victor Hugo en George Sand. Véfour had tot 2021 twee Michelin Sterren en gaf deze op om gasten te verwelkomen met een meer toegankelijkere brasserie keuken. De prijzen zijn hierdoor ‘iets’ omlaag geschaald. Het interieur van Véfour laat niet te wensen over. Het heeft alles wat je van een chique brasserie kan verwachten, rode velours banken, witte tafellakens, spiegels en muurschilderingen. Buiten heeft het restaurant een erg mooi terras in de overdekte galerij.
Een ander zeer exclusief adres in Jardin du Palais royal is Restaurant Palais Royal dat een Michelin ster bezit.

Jardin du Palais Royal
Jardin du Palais Royal
Jardin-du-Palais-Royal
Jardin du Palais Royal
Jardin-du-Palais-Royal
Jardin du Palais Royal

Jardin des Tuileries

Jardin des Tuileries ligt centraal in de stad tussen het Louvre en Place de la Concorde in. Het park werd al aangelegd in de 16de eeuw en diende toen als tuin van het Tuilerieënpaleis, een voormalige koninklijke residentie dat werd gebouwd in opdracht van Catherine de Médicis. Het paleis werd vernoemd naar de dakpannen (tuiles in het frans) fabriek die vroeger op deze locatie stond. In 1871 brandde het Paleis af en werd nooit meer opgebouwd.

De tuin staat vol met de bekende groene stoelen van de Parijse stadsparken. Ik haal vaak koffie bij het naast Tuileries gelegen Kitsuné (208 Rue de Rivoli) en drink het dan in het park op.

Kunst

Veel indrukwekkende beelden sieren de tuin. Van Le Baiser van Rodin in brons tot de Verwelkomende Handen van Louise Bourgeois. Vaak zijn er tijdelijke tentoonstellingen van beelden die in de tuin worden geplaatst ter gelegenheid van evenementen die in de stad plaatsvinden. Er zijn ook 2 hele mooie musea in Jardin des Tuileries. Het museum Jeu de Paume waar moderne exposities worden gehouden en Musée de l’Orangerie waar werken van Monet hangen. Allebei zeker een bezoek waard.

Kinderen

Een leuke activiteit voor kinderen is om aan de vijver een klein houten bootje te huren. Ze krijgen er een stok bij, zodat ze het bootje over de vijver kunnen voortbewegen. Ook is er een draaimolen in de tuin en een deel waar trampolines zijn. De trampolines zijn dagelijks open van 10:30 tot 19:00 uur.

Jaarlijks is er in de maanden juli en augustus een kermis in de tuin, aan de kant van rue Rivoli van het park. Vanuit het reuzenrad en de zweefmolen heb je een prachtig uitzicht over de stad. Hiernaast zijn er tal van attracties voor jong en oud.
Voor de feestdagen wordt in Tuileries een grote kerstmarkt opgezet genaamd “De Magie van de Kerst”. Er zullen verschillende kermis attracties zijn, een ijsbaan, een groot reuzenrad, houten chalets waar ambachtelijke producten worden verkocht en gratis theatervoorstellingen voor kinderen. De kerstmarkt vindt jaarlijks plaats van eind november tot begin januari.

Restaurants

Lunchen kan onder de bomen bij Petit Plisson. Je bestelt bij het kleine chalet en kan zelf een plek zoeken op het terras. Prijzen zijn toegankelijk en je zit hier onder de bomen in alle rust. Wanneer je wat meer wilt uitpakken, reserveer dan bij LouLou, het restaurant van het aan Jardin des Tuileries gelegen Musée des Arts Décoratifs of drink koffie net naast het Louvre waar de tuin aan grenst bij Café Marly, één van de mooiste terrassen van de stad.

Jardin-des-Tuileries
Jardin des Tuileries

Parc des Buttes-Chaumont

Wat verder buiten de toeristische paden, in het negentiende arrondissement, ligt het park Buttes-Chaumont. Napoleon III liet het park ooit aanleggen op de plek waar vroeger een steengroeve lag.

Midden in het park ligt de tempel van Sibylle op een grote rots. Vanuit hier heb je een indrukwekkend uitzicht op de Sacré-Cœur. Door de hoogteverschillen, de vele rotsen, kleine paden en watervallen heeft dit park een ander aanzicht dan vele andere parken in Parijs.

In het park zijn verschillende terrassen. Het terras van Rosa Bonheur is altijd gezellig druk. ‘S avonds is er muziek en kan het zijn dat je in de rij moet staan om een plekje op het terras te bemachtigen. Een andere goede optie is Pavillon Puebla. Het restaurant heeft een fijn terras, de menukaart is toegankelijk met pizza’s en salades en ook met kinderen zit je hier ver weg van voorbijrazende auto’s. In de winter is Pavillion Puebla gesloten.

Voor kinderen is ponyrijden bij Anima Pony een leuke activiteit. Het is mogelijk om een grote of een kleine tour te doen. De kleine tour kost €6 en grote tour €8.50. Klik hier voor de link naar het bedrijf met alle actuele informatie.

Het park kan je per metro bereiken via het station Botzaris. Dan kom je bovenin het park aan en hoef je alleen nog maar naar beneden te lopen.

Buttes Chaumont
Buttes Chaumont
Buttes Chaumont
Buttes Chaumont
Buttes Chaumont
Buttes Chaumont

Parc Monceau

Parc Monceau ligt in het achtste arrondissement. Je gaat het park binnen door de indrukwekkende enorme smeedijzeren poorten versierd met goud. Er zijn verschillende beelden verspreid over het park te zien en er is een grote renaissance arcade aan de vijver, een overblijfsel van het in 1871 afgebrande stadhuis van Parijs.

In het park staat een rotonde, een rond gebouw omgeven door 16 zuilen. Deze rotonde diende vroeger als tolhuis van de boerenstadsmuur. Een stadsmuur die werd gebouwd in opdracht van Lodewijk de XVI. De boeren die hun etenswaren in de stad wilden verkopen betaalden nog extra belasting hierover bij de Rotonde. Één van de druppels die de emmer deed overlopen waardoor de Franse revolutie ontstond.

Het park zoals we het vandaag de dag kennen werd in 1860 in opdracht van Hausseman aangelegd, de stadsarchitect van Parijs die onder Napoleon III de volledige stad Parijs moderniseerde.

Verschillende oude stadspaleizen grenzen aan de tuin. In enkele zijn nu musea gevestigd. Combineer een wandeling in het park met een bezoek aan Musée Camondo of Musée Chernuschi. Musée Camondo is gehuisvest in het voormalige stadspaleis van de zeer welvarende Joodse Camondo familie. Het museum heeft een stijlvol ingericht restaurant, Le Camondo, met een binnentuin waar je terecht kan voor lunch en diner. Het restaurant is via een andere ingang te bereiken dan het museum. Klik hier voor meer informatie over Musée Camondo. Musée Chernischi is het Aziatisch kunstmuseum van de stad Parijs.

Parc Monceau
Parc Monceau
Parc Monceau
Parc Monceau


Parc Monceau

Jardin des Plantes

Jardin des Plantes is een botanische tuin gelegen aan de Seine in het vijfde arrondissement. Er is zoveel te ontdekken dat je er al snel een hele dag kan doorbrengen. Alles staat hier in het teken van de natuur en de wetenschap. Er zijn een aantal musea en vijf enorme kassen met tropische planten. Bovendien is er ook nog een dierentuin.

Musea

Er zijn 3 musea in Jardin des Plantes;
– Grande Galerie de L’Évolution
– Galerie de Paléontologie et d’Anatomie Comparée
– Galerie de Géologie et de Minéralogie
Deze 3 musea zijn onderdeel van het Nationaal Natuurhistorisch Museum.

Voor kinderen is de Grande Galerie de L’Évolution een leuk interactief museum om te bezoeken. Duizenden opgezette dieren geven de evolutie van diersoorten weer en de diversiteit van onze wereld. Er is een plek ontworpen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud waar ze activiteiten en workshops kunnen doen en wetenschappelijke informatie krijgen aangepast aan hun leeftijd door middel van video’s. Deze Galerie des Enfants richt zich op biodiversiteit en duurzame ontwikkeling op 4 gebieden: de stad, rivier, het regenwoud en de aarde. Voor de entree van dit deel van het museum is een apart ticket nodig.

Ontdek duizenden skeletten van diersoorten die van over de hele wereld zijn verzameld bij de Galerie de Paléontologie et d’Anatomie Comparée. Er zijn 3 verdiepingen vol met skeletten van dinosaurussen, mammoeten, een walvis van bijna 20 meter lang en ook het skelet van de neushoorn die toebehoorde aan koning Lodewijk de XV. Het gebouw van het museum werd geopend in 1898 voor de wereldtentoonstelling van 1900. Het bijna 80 meter lange gebouw is versierd met talrijke sculpturen van belangrijke natuuronderzoekers.

Achter de pracht van de rozentuin herbergt een imposant neoklassiek gebouw dat de Galerie de Géologie et de Minéralogie huisvest. De collecties van dit museum omvatten één van de oudste en meest prestigieuze mineralen ter wereld. Van meteorieten van Mars tot gigantische kristallen en edelstenen. Het zijn stuk voor stuk kostbare exemplaren die het verhaal van de aarde en het zonnestelsel vertellen.

Dierentuin

De Ménagerie is een kleinschalige dierentuin in Jardin des Plantes. Met de oprichting in 1793 is het de op één na oudste dierentuin ter wereld. Ongeveer 600 dieren waarvan 150 diersoorten zijn er te vinden. Rode panda’s, sneeuwluipaarden, orang-oetans, pythons, reuzenschildpadden, flamingo’s, boomkangoeroes en neushoornvogels. Je loopt er tussen de beboste paden waardoor je niet snel merkt in het centrum van Parijs te zijn. Ticket platforms zoals Tiqets bieden vaak combinatietickets aan voor de Grande Galerie d’Évolution en de Ménagerie.

Botanische Kassen

Er zijn 5 enorme metalen kassen genaamd Les Grandes Serres, waarvan er 4 te bezoeken zijn. De kassen zijn er voor het conserveren en acclimatiseren van planten die zijn meegebracht van de reizen van natuuronderzoekers en om het publiek kennis te laten maken met diverse exotische plantensoorten. Elke kas heeft een eigen thema. 1 toegangsbewijs biedt toegang tot de 4 kassen en de Botanische Galerij.

Restaurant Les Belles Plantes

Vanaf half oktober 2021 opent het restaurant Les Belles Plantes met een keuken geïnspireerd op Mediterrane landen. Op het menu italiaanse, spaanse en noord-afrikaanse gerechten. Het restaurant heeft een terras waar je in alle rust na kunt genieten van je bezoek aan het park, één van de musea of de dierentuin. Dagelijks open van 12:00 tot 18:00 uur.

Controleer de website van Jardin des Plantes voor het programma en de openingstijden. Jardin des Plantes, 57 Rue Cuvier, 75005 Parijs.

Galerie d'Évolution
Galerie d'Évolution
Jardin-des-Plantes
Jardin des Plantes


Jardin-des-Plantes
Jardin des Plantes
Jardin-des-Plantes
Galerie de Paléontologie et d’Anatomie Comparée

Jardin de la Grande Mosquée de Paris

Als bonus in deze lijst voeg ik de tuin van de Grande Mosquée van Parijs toe. Deze ligt net naast Jardin des Plantes. Het is de binnentuin van de oudste moskee van Frankrijk. Een bijzondere plek die je een andere ervaring geeft dan de bekende typische Parijse plekken. Je komt hier in een oase van rust binnen de stad terecht, omgeven door prachtige planten, bloemen, mozaïek tegels en vijvers.

Een entreebewijs kost €3,00 en €2,00 voor kinderen. Let erop dat je contant moet betalen en je niet naar binnen mag zonder bedekte kleding. Mocht je dat niet hebben, dan liggen er doeken die je kan omslaan. In het café, dat via een andere ingang te bereiken is, kan je terecht voor traditionele muntthee (2€) en oosterse delicatessen. De tuin is 6 dagen per week geopend, alleen op vrijdag gesloten.

Grande Mosque
Grande Mosque
Grande Mosque
Grande Mosque
Grande Mosque
Grande Mosque

Leave a reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *