SHOCKING ! LES MONDES SURRÉALISTES D’ELSA SCHIAPARELLI

Musée des Arts Décoratifs - Van 6 juli 2022 tot 22 januari 2023

Het Musée des Arts Décoratifs eert het gedurfde en inspirerende werk van de Italiaanse modeontwerpster Elsa Schiaparelli (1890-1973). Haar inspiratie werd gevoed door een bevoorrechte relatie met kunstenaars uit het Parijse avant-garde milieu van begin 1900.

Elsa Schiaparelli werd geboren in 1890 in Rome in een familie van Italiaanse intellectuelen en aristocraten. Ze was modeontwerpster en creëerde het bedrijf Schiaparelli dat ze leidde van de jaren 1930 tot de jaren 1950. Schiaparelli stond bekend om haar haar gedurfde en surrealistische ontwerpen. Ze was een tijdgenoot van Coco Chanel. Beide ontwerpsters ontwikkelden ze zich tot iconen uit hun tijd. Coco Chanel stond bekend om haar chique terughoudendheid terwijl Elsa Schiaparelli haar fantasie meer de vrije loop liet gaan. Ze gebruikte felle kleuren zoals rose en in haar ontwerpen speelde ze met verrassende vormen en opvallende motieven.

Het couture-huis ging failliet in 1954, maar werd nieuw leven ingeblazen in de 21ste eeuw met de presentatie van een nieuwe collectie in 2014. Daniel Roseberry werd in 2019 benoemd tot creatief directeur van het huis.

De expositie licht de ontwerpen van Elsa Schiaparelli uit, maar ook haar relatie met kunstenaars uit haar tijd en de invloed die haar werk heeft gehad op verschillende generaties couturiers en ontwerpers. Er zijn 577 ontwerpen te zien, waaronder 212 kledingstukken en modeaccessoires en hiernaast ook 365 schilderijen, sculpturen, sieraden, parfumflesen, keramiek, posters en foto’s. Creaties van de grootste namen van die tijd, van Man Ray tot Salvador Dalí, van Jean Cocteau tot Meret Oppenheim en Elsa Triolet. Musée des Arts Décoratifs, 107 Rue de Rivoli, 75001 Parijs.

CLAUDE MONET - JOAN MITCHELL

Fondation Louis Vuitton - Van 05 oktober 2022 tot 27 februari 2023

De tentoonstelling Claude Monet – Joan Mitchell presenteert een dialoog tussen de werken van twee uitzonderlijke kunstenaars, Claude Monet en Joan Mitchell. Zij drukten niet alleen hun stempel op hun tijd, maar ook op volgende generaties schilders. In aparte zalen zal de tentoonstelling worden aangevuld met een overzichtstentoonstelling van het werk van Joan Mitchell, waardoor het grote publiek haar werk verder kan ontdekken.

Claude Monet (1840-1926), een bij uitstek moderne impressionistische schilder, was ongetwijfeld een inspiratiebron voor Joan Mitchell (1925-1992). Een Amerikaanse kunstenares die in de jaren 50 deel uitmaakte van de New York School, een groep bestaande uit de grote abstracte expressionistische schilders van deze periode (Jackson Pollock, Franz Kline, Willem de Kooning).

Monet en Mitchell werden beide door dezelfde landschappen geinspireerd, maar dan in een andere tijd. Ze delen een gevoeligheid voor licht en kleuren, waarvan het samenspel de basis vormt van hun kunst. In 1955 verhuisde Joan Mitchell naar Frankrijk. Ze woonde eerst in Parijs en verhuisde later naar Vétheuil, een dorp aan de oevers van de Seine. Ze vestigde zich in een huis in de buurt van dat waar Claude Monet woonde voordat hij zich in het nabijgelegen Giverny vestigde. De plek waar hij vele bekende schilderijen schilderde zoals de Waterlelies.

Aan de hand van een zestigtal werken toont de tentoonstelling de visuele en thematische overeenkomsten van de kunstenaars. Er zijn 36 werken van Monet te zien. Sommigen zelden ingelijst, naast 24 schilderijen van Joan Mitchell.

Één van de meest bijzondere werken is het drieluik van de Agapanthus (ca. 1915-1926) van Claude Monet. Een schilderij van bijna 13 meter breed, bewaard in 3 Amerikaanse musea. Dit schilderij wordt voor het eerst in zijn geheel tentoongesteld. Een drieluik waaraan Monet bijna 10 jaar werkte en dat hij beschouwt als “één van zijn 4 beste series”. Hernaast een selectie van 10 schilderijen uit de serie La Grande Vallée (1983-1984) van Joan Mitchell. Een belangrijke serie uit haar carrière die wordt gekenmerkt door veel kleur. Om het werk van Joan Mitchell beter bekend te maken bij het Europese publiek worden er nog eens een vijtigtal werken van Mitchell gepresenteerd in een overzichtstentoonstelling in aparte zalen. Fondation Louis Vuitton, 8 Avenue du Mahatma Gandhi, 75016 Parijs.

Oskar Kokoschka, Un fauve à Vienne

Musée d'Art Moderne - Van 23 september 2022 tot 12 februari 2023

Musée d’Art Moderne de Paris presenteert de eerste Parijse overzichtstentoonstelling gewijd aan de Oostenrijkse kunstenaar Oskar Kokoschka (1886-1980). De tentoonstelling weerspiegelt de originaliteit die de kunstenaar heeft getoond en stelt je in staat om door de ogen van Kokoschka de onrustige periodes van de 20ste eeuw in Europa te doorkruisen.

Oskar Kokoschka, geboren in 1886, was een expressionistische schilder, maar ook schrijver, toneelschrijver en dichter. Hij wordt beschouwd als één van de grote verdedigers van het expressionisme. Door zijn verlangen om de intensiteit van de onrustige periodes van zijn tijd uit te drukken en zijn provocerende werken werd hij begin 1900 door critici als het l’enfant terrible van Wenen gezien. Hier werd hij gesteund door andere kunstenaars zoals Gustav Klimt en Adolf Loos en inspireerde hij een nieuwe generatie kunstenaars, waaronder Egon Schiele.

Als onvermoeibare reiziger reisde hij in de jaren 20 door Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Zijn financiële kwetsbaarheid dwong hem terug te keren naar Wenen. Hier heerste grote politieke onrust aan het begin van de jaren 30, waardoor Kokoschka in 1934 naar Praag vertrok. Door de nazi’s gekwalificeerd als een “ontaarde” kunstenaar werden zijn werken teruggetrokken uit Duitse musea. Kokoschka zette zich vervolgens volledig in voor de verdediging van de vrijheid tegenover het fascisme. Gedwongen in ballingschap wist hij in 1938 naar Groot-Brittannië te vluchten.

Na de oorlog werd hij een belangrijk persoon in het Europese intellectuele milieu en hielp hij mee aan de culturele wederopbouw van een verwoest en verdeeld continent. Hij distantieerde zich van de Germaanse cultuur en taal en verhuisde in 1951 naar Villeneuve, in Franstalig Zwitserland.

De expositie brengt een unieke selectie van de 150 belangrijkste werken van de kunstenaar samen. Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, 11 Avenue du Président Wilson, 75116 Parijs.

Leave a reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *