Must See exposities in Parijs in 2023

Dit artikel is geschreven op 1 januari 2023

BASQUIAT X WARHOL, À QUATRE MAINS

Fondation Louis Vuitton - Van 05 april 2023 tot 28 augustus 2023

Na de tentoonstelling Jean-Michel Basquiat in 2018 komt de Fondation Louis Vuitton met een nieuwe expositie over Basquiat. De focus van de tentoonstelling in 2023 ligt op zijn samenwerking met Andy Warhol.

Tussen 1984 en 1985 creëerden Jean-Michel Basquiat (1960-1988) en Andy Warhol (1928-1987) samen ongeveer 160 schilderijen. Basquiat x Warhol. À quatre mains brengt meer dan 100 schilderijen samen die door de twee kunstenaars zijn gemaakt. Er zullen ook individuele werken van elk te zien zijn, evenals een reeks werken van andere grote kunstenaars zoals Keith Haring, Jenny Holzer en Kenny Schar.

Basquiat bewonderde Warhol als een oudere en belangrijke persoonlijkheid uit de kunstwereld. Als de pionier van een nieuwe taal en van een baanbrekende relatie met de popcultuur. Warhol vond op zijn beurt in Basquiat een hernieuwde belangstelling voor schilderkunst. Dankzij hem ging hij terug naar handmatig schilderen op groot doek. Fondation Louis Vuitton, 8 Av. du Mahatma Gandhi, 75116 Parijs, Frankrijk.

Expo Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol Parijs
Jean-Michel Basquiat et Andy Warhol, Untitled (collaboration no.23) / Quality, 1984-1985 © Estate of Jean-Michel Basquiat Licensed by Artestar, New York © The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / ADAGP, Paris 2022

LV Dream

VAN 15 DECEMBER 2022 TOT 15 NOVEMBER 2023

Het wereldberoemde merk Louis Vuitton heeft de expositie LV Dream geopend!

De expositie is gratis te bezoeken en is een eerbetoon meer dan 160 jaar bestaan van het merk. Online reserveren voorafgaand aan je bezoek is wel vereist. Van een digitaal portret van Louis Vuitton door de kunstenaar Cao Fei tot iconische reiskoffers en tassen, kleding en samenwerkingen met verschillende ontwerpers en kunstenaars zijn tentoongesteld.

Aan het eind van de expositie kan je de trap omhoog nemen naar het restaurant. Het restaurant is ook toegankelijk zonder een bezoek aan de expositie. Hier bestel je de meest heerlijke Louis Vuitton taartjes van Chef Pâtissier Maxime Frédéric, geheel in het bekende motief van het huis. Ook is er een Louis Vuitton chocoladewinkel van Maxime Frédéric en een cadeauwinkel met een selectie kleine lederwaren, accessoires en boeken. LV Dream, 2, rue du Pont Neuf, 75001 Parijs.

Louis Vuitton expositie Parijs
Louis Vuitton expositie Parijs
Louis Vuitton expositie Parijs
Louis Vuitton expositie Parijs
Louis Vuitton expositie Parijs
Louis Vuitton expositie Parijs

Matisse. Cahiers d’art, le tournant des années 30

Musée de l'Orangerie - Van 01 maart tot 29 mei 2023

Vele exposities zijn er al over de werken van Matisse gegaan. Een periode die niet veel is uitgelicht is de periode van Matisse in de jaren 30. De expositie “Matisse. Cahiers d’art, le tournant des années 30” is exclusief gewijd aan dit decennium.

In 1930 verliet Matisse Frankrijk voor een reis naar Tahiti, waarmee hij een keerpunt in zijn werk inluidde. De tentoonstelling blikt terug op deze periode. In opeenvolgende nummers van het kunsttijdschrift Cahier D’Art verschijnt Matisse naast de kunstenaars van zijn tijd: Georges Braque, Juan Miro, Fernand Léger, Vassily Kandinsky, Mondriaan, Le Corbusier of Marcel Duchamp.

Voor deze tentoonstelling worden verschillende uitzonderlijke kunstwerken van Matisse samengebracht die in Frankrijk zeer zelden worden tentoongesteld. Ook zijn er sculpturen, objecten, tekeningen, gravures, filmfragmenten en nummers van Cahiers d’art te zien. Musée de l’Orangerie, Jardin Tuileries, 75001 Parijs, Frankrijk.

Expo Matisse Parijs
Henri Matisse (1869-1954) Femme à la voilette, 1927 The Museum of Modern Art, New York © Succession H. Matisse / © Digital image, The Museum of Modern Art, New York / Scala, Florence

Manet / Degas

Musée d'Orsay - Van 28 maart tot 23 juli 2023

Édouard Manet (1832-1883) en Edgar Degas (1834-1917) waren beide hoofdrolspelers in de nieuwe schilderkunst van de jaren 1860-1880. Manet en Degas werden slechts twee jaar na elkaar geboren en waren vrienden, rivalen en soms tegenstanders die werkten om de moderne schilderkunst in Frankrijk te definiëren. Door hun werken naast elkaar te presenteren laat deze tentoonstelling de overeenkomsten en contrasten tussen de kunstenaars zien. Er zijn veel overeenkomsten in de onderwerpen die ze schilderden, van paardenrennen tot café’s waar ze kwamen en de sociale kringen waar ze elkaar ontmoetten.

De tentoonstelling toont nooit eerder samengebrachte meesterwerken en geeft je een een ​​nieuwe kijk op de interacties van deze twee grote meesters. Musée d’Orsay, 1 Rue de la Légion d’Honneur, 75007 Parijs, Frankrijk.

 

 

Manet / Degas expositie Parijs
Edouard Manet Le balcon, entre 1868 et 1869 Musée d'Orsay Legs Gustave Caillebotte, 1894 © Musée d’Orsay, Dist. RMN-Grand Palais / Patrice Schmidt

Leave a reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *