Kerst in Parijs : Guide 2022

Dit artikel is geschreven op 29 november 2022

Kerst in Parijs is spectaculair. Elk jaar november wordt de stad omgetoverd in kerstsfeer. De straten hangen vol met kerstverlichting, monumenten worden verlicht en etalages van warenhuizen worden volledig in thema gedecoreerd. Ook zijn er verschillende kerstmarkten waar je terecht kan voor winterse lekkernijen, cadeau ideeën en activiteiten.

Kerstmarkten 2022

Een unieke eindejaarsbeleving is een bezoek aan één van de kerstmarkten van Parijs. De markten zijn ook dit jaar weer verspreid over de hele stad. Van de Notre-Dame tot Saint-Germain-des-Prés en Jardin des Tuileries. Er zijn chalets uitgestald waar producten worden verkocht voor onder de boom. Geen Franse kerstmarkt zonder een uitgebreid aanbod aan eten. Hier proef je de echte winterse snacks zoals tartiflette, fondue of een baguette raclette. Voor kinderen zijn er tal van activiteiten en ze kunnen de Kerstman ontmoeten.

Jardin des Tuileries

Van zaterdag 19 november 2022 tot zondag 8 januari 2023

Er is dit jaar weer een grote kerstmarkt in Jardin des Tuileries. De markt is voor jong en oud. Er is een kermis, een ijsbaan, iedereen kan op de foto met de kerstman en er zijn gratis theatervoorstellingen voor kinderen. Bij de 100 chalets kan je terecht om cadeautjes te kopen en voor proeverijen. Er worden allerlei etenswaren aangeboden zoals churros, raclette, tartiflette, escargots, winterse soep en ook warme chocolademelk en glühwein. Vanuit het reuzenrad en de zweefmolen heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Een bezoek aan deze kerstmarkt is een magische eindejaarsbeleving in één van de mooiste parken van Parijs. Locatie : Jardin des Tuileries, 75001 Parijs.

Kerstmarkt Tuileries
Kerstmarkt Jardin des Tuileries
Kerstmarkt Jardin des Tuileries
Kerstmarkt Jardin des Tuileries
kerstmarkt Jardin des Tuileries
Kerstmarkt Jardin des Tuileries
Kerstmarkt Jardin des Tuileries
Kerstmarkt Jardin des Tuileries
Kerstmarkt Jardin des Tuileries
Kerstmarkt Jardin des Tuileries

Montmartre

Van 10 december 2022 tot 31 december 2022

Één van de meest charmante kerstmarkten in Parijs is in het pittoreske Montmartre. Place des Abbesses wordt met een vijftiental kleine houten chalets omgetoverd tot een magische kerstmarkt. Dé mogelijkheid om champagne of glühwein te drinken en de meest heerlijke kerstdelicatessen te proeven zoals raclette, gepofte kastanjes, wafels en escargots. Hiernaast worden er 100% made in France producten verkocht zoals sieraden, sjaals, kinderspeelgoed en kerstdecoratie. Op loopafstand van de markt ligt de Sacré-Cœur. Locatie : Place des Abbesses, 75018 Parijs.

Kerstmarkt Montmartre
Kerstmarkt Montmartre 2021
Kerstmarkt Montmartre
Kerstmarkt Montmartre 2021

Saint-Germain-des-Prés

Van 26 november 2022 tot 1 januari 2023

Op de kerstmarkt in Saint-Germain-des-Prés staan ongeveer 30 chalets. Ook hier koop je cadeautjes voor onder de kerstboom en wordt er van alles te eten en te drinken aangeboden zoals foie gras, pretzels, een baguette raclette of glühwein. De markt begint bij de Saint Germain des Près kerk en loopt door op de Boulevard Saint Germain. Locatie : Place Saint-Germain-des-Prés, 75006 Parijs.

Kerstmarkt Saint-Germain-des-Prés 2021
Kerstmarkt Saint-Germain-des-Prés 2021
Kerstmarkt Saint-Germain-des-Prés 2021

Hôtel de Ville

Van 2 december 2022 tot 3 januari 2023

Voor het imposante stadhuis van Parijs, het Hôtel de Ville wordt een kerstbos gecreëerd. Ook hier verkopen verschillende chalets winterse snacks. Leuke activiteiten dit jaar zijn klimmen en sleeën! Kinderen zullen het ook geweldig vinden om een ritje in de carrousel te maken. Tickets voor de carrousel zijn gratis. Locatie : Hôtel de Ville, 75004 Parijs. Klik hier voor de openingstijden van de attracties.

Hôtel de Ville
Kerstmarkt Hôtel de Ville 2021
Hôtel de Ville
Hôtel de Ville
Hôtel de Ville
Hôtel de Ville

Notre-Dame

Van 9 december tot 26 december 2022

Tegenover de Notre Dame, in het 5de arrondissement, is een klein park Square René-Viviani waar jaarlijks een kleinschalige kerstmarkt plaatsvindt. Je kan hier specialiteiten proeven zoals foie gras, kazen, charcuterie en glühwein drinken. Er zijn ook chalets die sieraden, keramiek, textiel, en andere producten verkopen. De oudste boom van Parijs, zo’n 400 jaar oud, staat in dit park. Tegenover de markt is één van de bekendste boekwinkels van Parijs Shakespeare and Company. Quai Montebello, Square Viviani, 75005 Parijs. Via deze link van de organisatie vind je informatie over de openingstijden.

Warenhuizen

In de aanloop naar de kerst pakken de warenhuizen van Parijs flink uit met gigantische kerstbomen, sprankelende verlichting en etalages die al een spektakel op zich zijn. Het is de plek om je kerstinkopen te doen. In deze lijst vindt je de grootste en meest iconisch warenhuizen van de stad.

Galeries Lafayette

Galeries Lafayette laat elk jaar een gigantische kerstboom zien. Net als voorgaande jaren komt kan je de kerstboom nog beter bekijken vanaf een glazen loopbrug. De etalages van het warenhuis zijn helemaal omgetoverd tot een bewegend kerstspektakel met pakjes, verlichting en animatie. Ga naar de bovenste verdieping en neem vervolgens de trap naar het rooftop terras, deze is gratis toegankelijk en hier heb je uitzicht over de stad, de Eiffeltoren en de verlichte boulevard Hausseman. Galeries Lafayette, 40, boulevard Haussmann, 75009 Parijs.

Lafayette

Printemps

Bij de etalages van het naast Galeries Lafayette gelegen Printemps wordt elk jaar een kerstverhaal tot leven gebracht. Dit jaar is het thema circus. Niemand minder dan Naomi Campbell was aanwezig bij de inauguratie van de 2022 editie. Op de 7de verdieping van Printemps Homme viert het chocolademerk Ferrero Rocher haar 40ste verjaardag met een pop up store met exclusieve producten, entertainment en proeverijen. De pop-up store is er van 9 november 2022 tot 10 januari 2023. Printemps, 64 Bd Haussmann, 75009 Parijs.

Printemps
Printemps
Printemps
Printemps
Printemps
Printemps

Samaritaine

Het in 2021 heropende warenhuis Samaritaine kan ook niet ontbreken aan je bezoek aan Parijs. Er is een grote kerstboom te zien en de trappen en etages zijn rijkelijk versierd met lichtjes. Dit jaar is het thema dans. Het thema werd ingehuldigd met een spectaculaire dansvoorstelling. In de etalages worden dansscènes tot leven gebracht, van rock tot disco en hiphop en kostuums van de Parijse Opera worden tentoongesteld die zijn ontworpen door gerenommeerde modeontwerpers. Ga naar de bovenste verdieping van het warenhuis voor het mooiste uitzicht op de trappen met de lichtjes.

Samaritaine ligt aan het eind van de Pont Neuf in het eerste arrondissement. Het warenhuis werd opgericht in 1870 door Ernest Cognacq en zijn echtgenoot Marie-Louise Jaÿ. Sinds 2021 is het onderdeel van de luxe groep Louis Vuitton Moët Hennessy. Vele luxe kleding-en tassenmerken hebben hier een shop. Het champagne merk Ruinart heeft een eigen ruimte waar je een champagne fles met eigen initialen kan laten drukken. Op de begane grond is de conceptstore Loulou waar je de mooiste cadeau’s voor onder de boom kan vinden. Van fotoboeken tot kaarsen, items voor het interieur en limited-edition producten. Dineren met uitzicht over de stad? Ook dat kan bij Samaritaine. Neem de ingang aan de kant van de Seine bij het exclusieve Cheval Blanc hotel en ga naar boven naar één van de 3 restaurants, Le Tout-Paris, Langosteria of Plénitude. Plénitude heeft maar liefst 3 Michelin sterren. Het is aan te raden om van tevoren te reserveren. Samaritaine, 9 Rue de la Monnaie, 75001 Parijs.

Samaritaine
Samaritaine

Le Bon Marché

Le Bon Marché is het enige warenhuis aan de rive droit en ligt in het chique 7de arrondissement van Parijs. Al 170 jaar viert Le Bon Marché kerstmis en elk jaar wordt het warenhuis compleet in thema versierd. Dit jaar staat alles in het teken van kerstballen. De elfen nemen nemen je mee door hun prachtige kerstballenfabriek. De etalages komen helemaal tot leven met bewegende elven die je meenemen in hun magische wereld. Om je boom te versieren ontdek je vier bomen met verschillende stijlen: origineel, traditioneel, besneeuwd of betoverd. In de kerstperiode is er op de begane grond een speciale ruimte waar je originele cadeaus kunt kopen. Ook is er carte blanche gegeven aan ontwerper Simon Porte Jacquemus, die op de begane grond een pop-up onthult. Ontwerpen voor de eindejaarsfeesten en iconische modellen van het huis zoals de Chiquito of de Bambino tas worden verkocht. Le Bon Marché, 24 Rue de Sèvres, 75007 Parijs.

Le Bon Marché
Le Bon Marché

Kerstverlichting

Wanneer de laatste dagen van het jaar aanbreken worden de straten van Parijs versierd met verlichting. Het meest spectaculaire aanzicht is op de Avenue des Champs-Élysées waar alle 400 bomen worden verlicht. Een zijstraat van de Champs-Élysées is de Avenue Montaigne die bekend staat om de vele luxe winkels. Het is één van de duurste straten ter wereld. Alle bomen in deze chique avenue worden jaarlijks versierd met duizenden lichtjes.

Niet ver van de Champs-Élysées ligt de rue Saint Honoré, nog een straat die bekend staat om de vele luxe winkels. Chanel, Dior en Louis Vuitton pakken elk jaar groots uit met verlichting op de gevels. Loop vanaf de winkel van Chanel naar Louis Vuitton en sla af richting Place Vendôme, één van de mooiste pleinen van de stad. Dit plein is magisch versierd met kerstbomen en verlichting.

Chanel - rue Saint Honoré
Chanel - rue Saint Honoré
Dior - rue Saint Honoré
Dior - rue Saint Honoré

Experience

De oude overdekte passages van Parijs worden ook weer prachtig versierd met verlichting in de kerstperiode. Boek de Passage-tour en ontdek alles over deze bijzondere overdekte passages.  Klik hier voor meer informatie over de tour.

Galerie Vivienne parijs
Galerie Vivienne

Curling bij Pavillon Puebla

Pavillon Puebla in het park Buttes-Chaumont wordt dit jaar omgetoverd tot winterchalet. In Parijs speel je hier deze winter jeu de boules op ijs, oftewel curling! Er wordt een ijsbaan van 12 meter lang aangelegd op het terras van het Puebla-paviljoen.

De tuin staat vol met kerstbomen en verschillende winterse specialiteiten zoals fondue en raclette worden aangeboden. Hiernaast ook entertainment in de vorm van live muziek, er komt een karaoke jukebox en er staan leuke feestjes gepland. Houd het Instagram account van Pavillon Puebla in de gaten, waar ze het wekelijkse programma aankondigen. Vanaf 1 december zullen ook twee locaties van het bedrijf, de rooftops Perchoirs Ménilmontant en Perchoir Porte de Versailles om worden gebouwd tot winterse locaties. Pavillon Puebla, avenue Darcel, 75019 Parijs. Woensdag t/m vrijdag van 18.00 uur tot 00:00 uur, zaterdag van 15.00 uur tot 00:00 uur en zondag van 12.00 uur tot 20.00 uur.

Pavillon Puebla

Concept Stores

Parijs is bij uitstek een stad om te winkelen. Tijdens de kerstperiode zijn alle straten mooi versierd en winkels hangen vol met kerstdecoratie. Hieronder een selectie van de mooiste concept stores verspreid over de stad waar je gegarandeerd zult slagen binnen elk budget.

La maison by Nad Yuht

Een leuke winkelstraat in het 11de arrondissement is rue Charonne. Vanuit deze straat steek je een kleine passage door en dan kom je op een rustige binnenplaats uit bij de winkel La Maison by Nad Yuht. Een appartement-boetiek dat is ingedeeld in verschillende kamers. Ze hebben een mooie selectie aan interieur items en andere hebben dingen. Vertrek hier met ideeën en leuke vondsten om je huis te personaliseren. La Maison by Nad Yuht, 39 Rue de Charonne, 75011 Parijs.

La maison by Nad Yuht concept store
La maison by Nad Yuht
La maison by Nad Yuht concept store parijs
La maison by Nad Yuht

Fleux

Fleux ligt in het hart van Le Marais met maar liefst 5 naast en tegenover elkaar gelegen winkels in de dezelfde straat. Hét adres voor alles van musthaves tot fashion, uniek design, cadeau ideeën en stijlvolle interieur items. Er is één winkel die is ingericht met artikelen voor kinderen. Fleux, 52 Rue Sainte-Croix de la Bretonnerie, 75004 Parijs.

Fleux concept store Parijs
Fleux
Fleux concept store Parijs
Fleux
Fleux concept store Parijs
Fleux

Marin Montagut

Op steenworp afstand van Jardin du Luxembourg stap je binnen in de wereld van de illustrator, auteur en avonturier Marin Montagut. Na 15 jaar gevuld met avonturen over de hele wereld en samenwerkingen met iconische Franse merken (Pierre Frey, Diptyque, Le Bon Marché) lanceerde Montagut zijn eigen merk. Hij opende zijn allereerste boetiek in 2020 in het 6de arrondissement.

Montagut gaf eerder een interieur boek uit met stijlicoon Ines de la Fressange en is auteur van de door hem geïllustreerde Bonjour City Map Guide. Een schatkaart waarin hij zijn insider adressen van Parijs deelt. Marin Montagut, 48 rue Madame, 75006 Parijs.

Marin Montagut
Marin Montagut
Marin Montagut
Marin Montagut
Marin Montagut
Marin Montagut

Merci

Aan een drukke boulevard in de haute Marais steek je een passage door en kom je op de binnenplaats van Merci uit waar de bekende rode fiat 500 staat. Deze wordt altijd even stijlvol gedecoreerd in thema als de shop van binnen. Merci is de bekendste conceptstore in Parijs. Hier loop je naar binnen voor mooie modelabels, items om je interieur nóg mooier te maken, een cadeau of unieke gadgets. Na je winkelbezoek kan je in één van de restaurants terecht voor de lunch. Nieuw dit jaar is het Italiaanse café Tomasso, waar je uit vele soorten koffie kan kiezen en ook de maritozzi (een zacht brioche broodje met slagroom) niet kan missen. Merci, 111 Boulevard Beaumarchais, 75003 Parijs.

Merci Parijs
Merci

La Seinographe

La Seinographe startte als blog over Parijs, werd ook een webshop, die weer uitgroeide tot een fysieke winkel in 2020 in het 9de arrondissement. De collectie van La Seinographe bestaat uit producten die in Frankrijk zijn gemaakt met het oog op welzijn en respect voor het milieu. Door de mooie uitstraling van de winkel komen de sieraden, decoratie items, kunstwerken en andere musthaves nog beter tot hun recht. La Seinographe, 41 Rue Notre Dame de Lorette, 75009 Parijs.

La Seinographe concept store
Photo credits La Seinographe
La Seinographe concept store
La Seinographe

La Trésorerie

La Trésorerie is een interieur winkel waar alles wordt verkocht voor in huis. Meubels, verlichting en decoratieve objecten, maar ook keukengerei, mooie vaatdoeken en servies. Er zijn 2 winkels die tegenover elkaar liggen. La Trésorerie, 11 Rue du Château d’Eau, 75010 Parijs.

La Trésorerie concept store interieur parijs
La Trésorerie
La Trésorerie concept store interieur parijs
La Trésorerie

Passage Doré

In dezelfde straat als La Trésorerie ligt de boetiek Passage Doré. Een kleine concept store van Louise Damas, ontwerpster van sieraden en zus van de bekende Franse influencer Jeanne Damas. Passage Doré heeft een mooie selectie aan tassen, sieraden en interieur items. Passage Doré, 6 Rue du Château d’Eau, 75010 Parijs. 

Passage Doré concept store
Passage Doré
Passage Doré concept store
Passage Doré
Passage Doré concept store
Passage Doré

Leave a reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *