Parijs met kinderen: de leukste activiteiten

Dit artikel is geschreven op 19 februari 2022

De Eiffeltoren beklimmen

Een bezoek aan de Eiffeltoren is een mooie herinnering die kinderen voor altijd met zich mee zullen nemen. Het is één van de meest bezochte betaalde monumenten ter wereld met bijna 7 miljoen bezoekers per jaar.

De Eiffeltoren werd gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Met deze tentoonstelling werd de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie gevierd. Er kwam een grote ontwerpwedstrijd om een toren te bouwen van 300 meter hoog. Uit 107 ontwerpen won het team van ingenieur Gustave Eiffel. De ingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier, twee medewerkers van Gustave Eiffel, waren verantwoordelijk voor het ontwerp. De Eiffeltoren werd in een recordtempo gebouwd. Het duurde 2 jaar, 2 maanden en 5 dagen om de bouw te voltooien. De toren is uiteindelijk 324 meter hoog geworden.

Het is aan te raden een bezoek van te voren te plannen. Vermijd de rij bij de kassa’s en koop je tickets voorafgaand aan je bezoek online. Tickets zijn te reserveren tot 2 maanden van tevoren. Er zijn 3 verdiepingen. Je kan zelf kiezen voor welke verdieping je een ticket koopt. De eerste twee verdiepingen zijn of per trap of per lift te bereiken. De 3de verdieping is alleen per lift te bereiken. Tour Eiffel, Champ de Mars, 5 Av. Anatole France, 75007 Parijs.

Eiffeltoren beklimmen Parijs
Eiffeltoren
Eiffeltoren beklimmen Parijs
Uitzicht vana de Eiffeltoren

Quartier Latin familietour

Tijdens de Quartier Latin familietour neem ik jullie mee naar één van de oudste buurten van Parijs en vertel ik onderweg de leukste anecdotes aan de kinderen. We bezoeken het oudste openbare monument van de stad, waar we gaan voetballen. Verder komen we langs mooie monumenten en de leuke kleine straten. De tour eindigt in Jardin du Luxembourg, waar wij afsluiten met een potje jeu de boules.

Quartier-Latin-parijs
Arenes-parijs-quartier-latin
Pantheon-parijs

Eet typisch frans bij een bouillon restaurant

Bij een bouillon restaurant eet je gerechten uit de traditionele Franse keuken voor een zeer betaalbare prijs. Op de kaart vind je voorgerechten vanaf €1,00 en hoofdgerechten vanaf €7,00. Kenmerkend is de vaak nog authentieke art nouveau inrichting en de snelle bediening. In Parijs gaan restaurants vaak rond 19:30 uur open voor diner, maar bij de bouillon restaurants kan je de hele dag terecht. Probeer hier typische Franse gerechten zoals escargots, foie gras en confit de canard. Klik hier voor meer informatie over de 5 beste bouillon restaurants in Parijs.

Bouillon Chartier restaurant Parijs
Bouillon Chartier

Beklim de Sacré-Cœur

Door de smalle straatjes en het heuvelachtige gebied met vele trappen heeft Montmartre een ander karakter dan de rest van de stad. Het is een buurt waar vroeger vele kunstenaars woonden zoals van Gogh, Renoir en Picasso. Het beste is om per metro naar Montmartre te gaan en uit te stappen bij het metrostation Abbesses. Zo kom je direct halverwege de heuvel aan in het gezellige deel van de buurt vol terrassen. Vanaf hier is het nog maar een kleine wandeling naar de Sacré-Cœur. Vanaf de koepel van de Sacré-Cœur heb je een erg mooi uitzicht over de stad. Er zijn 300 treden om bij de koepel te komen (er is geen lift), maar het is het uitzicht meer dan waard. De Sacré-Cœur is gratis te bezoeken, alleen voor het beklimmen van de koepel betaal je een entreeprijs. Sacré-Cœur, 35 Rue du Chevalier de la Barre, 75018 Parijs. 

Sacré-Coeur Parijs
Sacré-Coeur
Uitzicht Parijs Sacré-Coeur
Sacré-Coeur
Uitzicht Parijs Sacré-Coeur
Sacré-Coeur

Musée de l’Armée / Dôme des Invalides

Loop door zalen vol zwaarden, kanonnen en harnassen in het Musée de l’Armée. Het museum is gevestigd in het enorme Invalides complex. Hôtel National des Invalides werd gebouwd onder koning Lodewijk XIV om voormalige soldaten te huisvesten die niet meer in het leger konden dienen en verzorging nodig hadden. Een entreebewijs voor het museum biedt ook toegang tot de Dôme des Invalides waar de indrukwekkende graftombe van Napoleon staat. Voor iedereen onder de 26 jaar is een bezoek aan het museum en de Dôme des Invalides gratis. Musée de l’Armée, 129 Rue de Grenelle, 75007 Parijs. 

Musée de l'Armée
Musée de l'Armée
Musée de l'Armée
Musée de l'Armée
Musée de l'Armée
Musée de l'Armée
Dôme des Invalides
Dôme des Invalides
Dôme des Invalides
Dôme des Invalides

Space invaders zoeken

Invader is een Franse straatkunstenaar. Hij staat bekend om zijn kunstwerken van mozaïektegels van space invaders. De buitenaardse wezens uit videogames uit de jaren 70 en 80. Hij begon in Parijs en zijn creaties zijn nu te zien in 79 steden in 33 landen wereldwijd. Via de gratis te downloaden app FlashInvaders kan je space invaders verzamelen. Je flasht de straatmozaïeken van invaders, scoort hiermee punten en je neemt het zo op tegen andere invader zoekers. Door heel Parijs zijn er invaders te zien in verschillende afmetingen, vormen en afbeeldingen. Een ideale bezigheid voor kinderen tijdens het gehele verblijf in Parijs.

App Flash Space Invaders
App Flash Invaders

Hôtel de la Marine

Bij Hôtel de la Marine kan je bewonderen hoe een 18de eeuws paleis er vroeger uitzag. Door middel van een audiotour loop je door het paleis en krijg je een beschrijving van wat er zich vroeger afspeelde in de balzalen en kamers waar je doorheen loopt. De audiotour is in het Engels en Frans beschikbaar, niet in het Nederlands.

De Garde-Meuble de la Couronne was in het paleis gevestigd voordat het meer dan 200 jaar het hoofdkwartier van de Franse Marine werd. De Garde-Meuble was een instelling die verantwoordelijk was voor de inrichting van de koninklijke residenties en het onderhoud van het meubilair: de fauteuils, banken, stoelen maar ook de wandtapijten die de kastelen van de koning sierden. De rentmeesters van de Garde-Meuble verbleven zelf  in het paleis. Vanaf 2021 is het paleis voor het eerst te bezoeken voor publiek. Het is volledig gerestaureerd en hersteld zoals het eruit zag in de tijd van de Garde-Meuble de la Couronne. Hôtel de la Marine, 2 Pl. de la Concorde, 75008 Parijs. 

Hôtel de la Marine
Hôtel de la Marine
Hôtel de la Marine
Hôtel de la Marine
Hôtel de la Marine
Hôtel de la Marine

Les Catacombes de Paris

Onder de levendige straten van Parijs ligt een doolhof van tunnels die de stoffelijke overschotten bevatten van ongeveer 6 miljoen Parijzenaren. In de 18ste eeuw nam de bevolking van Parijs enorm toe. Een neveneffect daarvan was het gebrek aan ruimte om overledenen te begraven. Begraafplaatsen raakten overvol en ziekten verspreidden zich snel. Een oplossing werd gezocht om de doden onder de stad te begraven. Er was een ondergrondse steengroeve, toen nog net buiten de stad. Deze steengroeve, die ten minste tot de 15e eeuw in gebruik was en daarna niet meer, vormde een deel van de catacomben en werd uitgebreid tot ongeveer 800 hectare. Een enorm doolhof van tunnels, 20 meter onder de grond.

De eerste evacuaties vonden plaats tussen 1785 tot 1787. De Cimetière des Innocents was toen de enige grote begraafplaats in Parijs. Deze was bijna tien eeuwen in gebruik. Graven werden ontdaan van hun botten, die bij het vallen van de avond werden vervoerd naar de Catacomben om vijandige reacties van de Parijse bevolking en de kerk te voorkomen.

Vanaf 1809 werden de catacomben toegankelijk voor het publiek. Een bezoek aan de ondergrondse gangen werd al snel erg populair. Zo bezocht koning Karel X van Frankrijk de catacomben en ook Napoleon III daalde af met zijn zoon.

Neem 131 treden naar beneden en ontdek deze mysterieuze plek onder de stad. Een traject van bijna 2 kilometer aan gangen vol opgestapelde schedels en botten. Een bezoek aan de Catacomben is een groot contrast van wat je zou verwachten van een typische Parijse ervaring. Les Catacombes de Paris, 1 Av. du Colonel Henri Rol-Tanguy, 75014 Parijs.

Catacombes de Paris
Photo credits Catacombes de Paris

Atelier des Lumières

Atelier des Lumières is een digitaal kunstmuseum en ligt in het 11de arrondissement in Parijs. In een donkere ruimte kan je enorme lichtprojecties bewonderen van klassieke en moderne kunstwerken. De kunstwerken bewegen en op de achtergrond is muziek te horen waardoor de kunstwerken tot leven komen. Er zijn wisselende exposities. Op de website van het museum staan de huidige exposities aangegeven. Atelier des Lumières, 38 Rue Saint-Maur, 75011 Parijs, Frankrijk.

Atelier des Lumières
Photo credits Atelier des Lumières

Musée de l’Homme

Het Musée de l’Homme laat de geschiedenis van de menselijke evolutie zien en is georganiseerd rond 3 thema’s: wie zijn wij, waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe. Deze vragen worden op een speelse manier beantwoord waar kinderen actief kunnen deelnemen aan de ontdekking. Zo kunnen ze de stappen lopen zoals de mens dat vroeger deed, aan een tong trekken om één van de 7000 gesproken talen ter wereld te kunnen ontdekken, hersenen vergelijken van verschillende diersoorten en de mens en in een bus stappen die ze met een video meeneemt naar een ander land. Beschrijvingen zijn in het Frans, Engels en andere talen beschikbaar. Niet in het Nederlands, maar met een klein beetje hulp van ouders is dit museum zeker de moeite waard.

Het museum is gevestigd in het Palais de Chaillot, aan Place du Trocadéro pal tegenover de Eiffeltoren. Terwijl je de museumcollectie bekijkt heb je erg mooi uitzicht over de Eiffeltoren. Een verborgen parel is dat het museum een terras heeft met uitzicht op de Eiffeltoren. Dit terras is echter momenteel gesloten wegens renovatiewerkzaamheden en zal in 2024 weer openen. Musée de l’Homme, 17 Pl. du Trocadéro et du 11 Novembre, 75116 Parijs.

Musée de L'Homme
Musée de L'Homme
Musée de L'Homme
Musée de L'Homme
Musée de L'Homme
Musée de L'Homme

Boottocht op de Seine

Ontdek Parijs vanaf het water met een boottocht. Langs de Seine liggen vele bezienswaardigheden zoals het Louvre, Musée D’Orsay, Notre Dame en de Eiffeltoren. Boottochten duren gemiddeld een uur en er zijn verschillende opstapplaatsen mogelijk. Er zijn ook arrangementen te boeken waar je aan boord kunt dineren. Een aantal bedrijven die boottochten aanbieden zijn;
Vedettes de Paris (opstappen bij de Eiffeltoren)
Bateau Mouches (opstappen bij Pont de l’Alma)
Vedettes du Pont Neuf (opstappen bij Pont Neuf)

Boottocht Seine
Photo credits Vedettes de Paris

Musée de la Chasse et de la Nature

Musée de la Chasse et de la Nature is gelegen in het hart van Le Marais in 2 oude stadspaleizen. Een museum over de jacht en de natuur zou je misschien niet direct aan denken om met kinderen naartoe te gaan, maar ik kan dit museum juist aanraden met kinderen. Het museum is kindvriendelijk, interessant en absoluut prachtig. Zelfs de bewakers zijn buitengewoon vriendelijk naar kinderen en geven uitleg bij wat je ziet.

Door middel van schilderijen, sculpturen, jachtwapens, meubels, trofeeën, foto’s, video’s en opgezette dieren neemt het museum je op een creatieve manier mee in de relatie tussen mens en dier door de eeuwen heen. Ga op zoek naar de verstopte muis in een klein hoekje, de vos die op een stoel ligt of ontdek het rariteitenkabinet. Er zijn 3 verdiepingen met verschillende kamers die als thema een bepaald dier hebben. Voor iedereen onder de 18 jaar is het museum gratis te bezoeken. De eerste zondag van de maand is het museum gratis te bezoeken voor iedereen. Musée de la Chasse et de la Nature, 62 Rue des Archives, 75003 Parijs.

Musée de la Chasse et de la Nature
Musée de la Chasse et de la Nature
Musée de la Chasse et de la Nature
Musée de la Chasse et de la Nature
Musée de la Chasse et de la Nature
Musée de la Chasse et de la Nature

De 3 musea in Jardin des Plantes

Er zijn 3 musea in Jardin des Plantes;
– Grande Galerie de L’Évolution
– Galerie de Paléontologie et d’Anatomie Comparée
– Galerie de Géologie et de Minéralogie
Deze 3 musea zijn onderdeel van het Nationaal Natuurhistorisch Museum.

Voor kinderen is de Grande Galerie de L’Évolution een leuk interactief museum om te bezoeken. Duizenden opgezette dieren geven de evolutie van diersoorten weer en de diversiteit van onze wereld. Er is een plek ontworpen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud waar ze activiteiten en workshops kunnen doen en wetenschappelijke informatie krijgen aangepast aan hun leeftijd door middel van video’s. Deze Galerie des Enfants richt zich op biodiversiteit en duurzame ontwikkeling op 4 gebieden: de stad, rivier, het regenwoud en de aarde. Voor de entree van dit deel van het museum is een apart ticket nodig.

Ontdek duizenden skeletten van diersoorten die van over de hele wereld zijn verzameld bij de Galerie de Paléontologie et d’Anatomie Comparée. Er zijn 3 verdiepingen vol met skeletten van dinosaurussen, mammoeten, een walvis van bijna 20 meter lang en ook het skelet van de neushoorn die toebehoorde aan koning Lodewijk de XV. Het gebouw van het museum werd geopend in 1898 voor de wereldtentoonstelling van 1900. Het bijna 80 meter lange gebouw is versierd met talrijke sculpturen van belangrijke natuuronderzoekers.

Achter de pracht van de rozentuin herbergt een imposant neoklassiek gebouw dat de Galerie de Géologie et de Minéralogie huisvest. De collecties van dit museum omvatten één van de oudste en meest prestigieuze mineralen ter wereld. Van meteorieten van Mars tot gigantische kristallen en edelstenen. Het zijn stuk voor stuk kostbare exemplaren die het verhaal van de aarde en het zonnestelsel vertellen.

Klik hier voor meer informatie over de mooiste parken van Parijs.

Jardin des Plantes Musée
Galerie de Paléontologie et d’Anatomie Comparée
Jardin des Plantes
Jardin des Plantes
Galerie d'Évolution
Galerie d'Évolution

Ménagerie, de dierentuin van Jardin des Plantes

De Ménagerie is een kleinschalige dierentuin in Jardin des Plantes. Met de oprichting in 1793 is het de op één na oudste dierentuin ter wereld. Ongeveer 600 dieren waarvan 150 diersoorten zijn er te vinden. Rode panda’s, sneeuwluipaarden, orang-oetans, pythons, reuzenschildpadden, flamingo’s, boomkangoeroes en neushoornvogels. Je loopt er door paden vol met groen om je heen waardoor je niet snel merkt in het centrum van Parijs te zijn. Ticket platforms zoals Tiqets bieden vaak combinatietickets aan voor de Grande Galerie d’Évolution en de Ménagerie. Ménagerie, 57 Rue Cuvier, 75005 Parijs. 

Ménagerie dierentuin parijs
Photo credits Ménagerie

Musee de l’Illusion

Bij Musée de l’Illusion ontdek je de fascinerende wereld van illusies. Er zijn verschillende kamers waar je zintuigen worden geprikkeld. Niets is wat het lijkt te zijn hier. Observeer je vervormde weerspiegeling in de Spiegelzaal, ontdek de Hal van Oneindigheid en bekijk elke optische illusie van dichterbij. Het doel is om te ontdekken waarom onze ogen dingen waarnemen die onze hersenen niet kunnen begrijpen. Experimenteer en ervaar het onmogelijke. Musée de l’Illusion Paris, 98 Rue Saint-Denis, 75001 Parijs.

Musée de l'illusion
Photo credits Musée de l'illusion
Musée de l'illusion
Photo credits Musée de l'illusion

Draaimolens

Een ritje in een draaimolen is tijdloos voor kinderen. Altijd een succes. In Parijs staan ​​verschillende mooie draaimolens. Kinderen kunnen op houten paarden, exotische dieren, motorfietsen en zelfs in ruimteschepen een rondje maken. Op de volgende locaties staan de mooiste draaimolens van de stad:
Jardin de Tuileries (1ste arrondissement)
Hôtel de Ville (4de arrondissement)
Jardin du Luxemburg (6de arrondissement)
Eiffeltoren, aan de kant van Pont d’Iéna (7de arrondissement)
Aan de voet van de Sacré-Coeur, in het park Square Louise Michel, aan de kant van place Saint-Pierre (18de arrondissement)
Parc Monceau (8ste arrondissement)

Draaimolen
Draaimolen Tuileries

Klimmen op de Colonnes de Buren

In het hart van Parijs, op een steenworp afstand van het Louvre, ligt Jardin du Palais Royal. Een verborgen binnentuin tussen de muren van een voormalig koninklijk paleis. Wanneer je de tuin binnenloopt aan de kant van Place Colette kom je op een grote binnenplaats waar de Colonnes de Buren te zien zijn. Dit is een uitgestrekt kunstwerk van de Franse kunstenaar Daniel Buren dat bestaat uit verschillende zwart met wit gestreepte pilaren in verschillende hoogtes. Het is toegestaan om op de palen te klimmen. Een geslaagde activiteit met kinderen. Tevens is het een plek waar kinderen kunnen rennen, zonder dat er auto’s voorbij komen razen. Loop door naar het park en geniet van een mooie wandeling. Klik hier voor meer informatie over de mooiste parken van Parijs.

Colonnes de Buren
Colonnes de Buren

Bootje varen

Al sinds 1830 is bootje varen één van de leukste activiteiten voor kinderen in Parijs. Bij de vijver in Jardin du Luxembourg en ook in Jardin des Tuileries kan je een klein houten zeilbootje huren. De kinderen krijgen er een stok bij om het bootje voort te laten bewegen in de vijver. Houd de websites van de aanbieders in de gaten om te kijken of het mogelijk is om de bootjes te huren. In de winter sluiten deze bedrijven voor een periode van ongeveer 3 maanden. Kik hier voor meer informatie over de mooiste parken van Parijs. Les Voiliers du Luxembourg en Les Petits Bateaux.

Bootjes Jardin du Luxembourg
Jardin du Luxembourg
Bootjes Jardin du Luxembourg
Jardin des Tuileries

Ponyrijden

In verschillende parken in Parijs kunnen kinderen op een pony rijden. Het is mogelijk om een grote of een kleine tour te boeken. De parken Jardin du Luxembourg, Parc Monceau, Parc des Buttes-Chaumonts, Parc Montsouris behoren tot de mogelijkheden. Klik hier voor alle actuele informatie van Animapony, het bedrijf dat de ritjes aanbiedt.

2 Comments


Alexandra Van Mulders
20 February 2022 at 19:34
Reply

Beste, we zijn in Parijs van 27/2 tem 3 maart en we zoeken iemand om in de eerste plaats met ons de hoogtepunten van het louvre te ontdekken.
bent u beschikbaar? Hartelijk dank voor uw reactie. Mvg AlexandraMarieke
20 February 2022 at 19:44
Reply

Beste Alexandra van Mulders, ik heb u een mail gestuurd.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *