Eet typisch frans voor een zeer betaalbare prijs in één van deze 5 bouillon restaurants

Dit artikel is geschreven op 6 januari 2022

Bij een bouillon restaurant eet je gerechten uit de traditionele Franse keuken voor een zeer betaalbare prijs. Op de kaart vind je voorgerechten vanaf €1,00 en hoofdgerechten vanaf €7,00. Kenmerkend is de vaak nog authentieke art nouveau inrichting en de snelle bediening.

Het eerste bouillon restaurant verscheen in 1855 in Parijs. Slager Pierre Louis Duval bedacht een concept om voor weinig geld een goed stuk vlees met een bouillon te serveren aan de arbeiders van Les Halles (de voormalige markthallen van Parijs). Het bouillon concept werd razend populair en vele concurrenten volgden. Rond 1900 waren er zo’n 250 bouillon restaurants in Parijs. De menu’s breidden uit, maar de prijzen bleven laag. Aan het einde van de 19e eeuw verspreidde de art nouveau stijl zich over heel Europa, wat terug te zien is in de inrichting van verschillende bouillon restaurants.

In Parijs zijn er een aantal van deze authentieke bouillon restaurants over. De bekendste is Chartier. Het zijn hele grote restaurants met tussen de 150 en 200 couverts. Reserveren is meestal niet mogelijk. Indien je vroeg bent, voor 19:00 uur, sta je niet of kort in de rij. Kom je iets later, dan vormt er zich al snel een rij. Het gaat altijd snel en is zeker de moeite waard om een keer te proberen.

Bouillon Julien

Bouillon Julien opende in 1906 in het 10de arrondissement. Het restaurant is volledig ingericht in art nouveau stijl, ontworpen door de meesters uit die tijd. Glasmaker Louis Trézel creëerde de 4 bloemenvrouwen die individueel zijn weergegeven op tegenover elkaar liggende glazen panelen die de wanden in het restaurant decoreren. Zij symboliseren de vier seizoenen. Let ook op het kleurrijke glazen plafond en de mahoniehouten bar bedekt met tin, die een eeuw later nog steeds in gebruik is. In 2018 is het restaurant compleet in oude stijl gerenoveerd.

Het is een favoriete plek van vele bekende artiesten geweest. Edith Piaf en haar minnaar Marcel Cerdan dineerden vaak aan tafel nummer 24. Scènes uit de film La Vie en Rose over het leven van Piaf zijn hier opgenomen.

De prijzen zijn laag zoals we het van de bouillon restaurants kennen. Voorgerechten zijn op de kaart te vinden vanaf € 2,60 en hoofdgerechten vanaf € 9,20. Reserveren is mogelijk of wees vroeg (voor 19:00 uur) om de rij te vermijden. Bouillon Julien is 7 dagen per week open van 11:45 uur tot middernacht. Bouillon Julien, 16, rue du Faubourg Saint-Denis, 75010 Parijs.

Bouillon Julien Parijs
Photo credits Bouillon Julien
Bouillon-Julien
Photo credits Bouillon Julien
Bouillon-Julien
Photo credits Bouillon Julien

Bouillon Chartier (Grand Boulevards)

Het oudste bouillon restaurant uit de lijst is Bouillon Chartier. In 1896 werd het restaurant opgericht door de broers Frédéric en Camille Chartier. Het idee was om een goede maaltijd te serveren tegen een bescheiden prijs. Alleen dan wel in een fraaie omgeving, want de broers wilden niet dat goedkope maaltijden rijmen met een ongezellig interieur.

Iets meer dan 120 jaar later en vier eigenaren verder is dit concept nog steeds even goed. Het restaurant is in de harten is gesloten van de Parijzenaren en menig toerist van over de hele wereld heeft al een mooie herinnering meegenomen naar huis na een diner bij Bouillon Chartier. In 1989 werd het decor opgenomen in het register van historische monumenten.

Wanneer je door de draaideur loopt kom je binnen in een bruisend restaurant met hoge plafonds. Om je heen lopen de vele obers in zwarte vesten en witte schorten rond om ervoor te zorgen dat je snel bediend wordt. Op het menu staan talrijke klassieke gerechten uit de Franse keuken voor indrukwekkend bescheiden prijzen, zoals prei vinaigrette (€3,00), œuf mayonnaise (€2,00), groentesoep (€1,00) of escargots met kruidenboter (€7,40) als voorgerecht. Als hoofdgerecht zijn er verschillende vlees en vis gerechten vanaf €6,50. De rekening schrijft de ober altijd op het papieren tafelkleed. Het restaurant ligt in het 9de arrondissement en is elke dag open van 11:30 uur tot middernacht. Bouillon Chartier, 7 Rue du Faubourg Montmartre, 75009 Parijs.

Bouillon Chartier restaurant Parijs
Bouillon Chartier

Bouillon Chartier (Montparnasse)

Begin 1900 openden de broers Chartier een nieuwe Bouillon Chartier aan de boulevard du Montparnasse in het 6de arrondissement. Ze richtten het restaurant in met een imposant decor in art nouveau stijl met een kleurrijk glazen plafond, spiegels omgeven door houtwerk en muren versierd met keramiek gemaakt door Louis Trézel.

In 1924 werd Bouillon Chartier Montparnasse verkocht en wisselde het restaurant een aantal keer van naam. De oorspronkelijke naam Bouillon Chartier Montparnasse kwam weer terug in 2019. Het restaurant valt ook nu weer onder dezelfde eigenaren als Bouillon Chartier. Ondanks de wisseling van eigenaren is het authentieke art nouveau decor altijd intact gebleven. In 1984 werd ook dit restaurant opgenomen in de lijst van historische monumenten.

De menukaart is identiek aan het menu van Bouillon Chartier aan de Grands Boulevards. Het restaurant is 7 dagen per week geopend van 11:30 uur tot 23:00 uur. Bouillon Chartier Montparnasse, 59 Boulevard du Montparnasse, 75006 Parijs.

Bouillon-Chartier-Montparnasse
Photo credits Bouillon Chartier Montparnasse
Bouillon-Chartier-Montparnasse
Photo credits Bouillon Chartier Montparnasse

Bouillon Pigalle

Een andere favoriete bouillon is Bouillon Pigalle. Een bouillon met een meer modern bistrot interieur in vergelijking met andere bouillon restaurants. Het ligt aan de voet van Montmartre in het 18de arrondissement en is dus perfect te combineren met een wandeling door Montmartre. Voorgerechten zijn er al vanaf €1,90 en hoofdgerechten vanaf €8,50. Mis niet Bouillon Pigalle’s kenmerkende dessert, de profiterole. Deze bouillon is erg populair. Zorg dat je voor 19:00 uur aankomt indien je niet in de rij wilt staan. Rond 19:30 uur staat er waarschijnlijk al een rij met een wachttijd van ongeveer een half uur tot 45 minuten. Reserveren is niet mogelijk. Bouillon Pigalle, 22, Boulevard de Clichy, 75018 Parijs.

Bouilon-Pigalle
Photo credits Bouilon Pigalle

Bouillon République

De nieuwste toevoeging aan de lijst van bouillon restaurants. De broers Moussié, eigenaren van Bouillon Pigalle uit deze lijst, openden in 2021 Bouillon République. Op deze locatie zat tot voorheen het restaurant Chez Jenny, dat sinds 1932 een begrip in de République buurt was. Een authentieke brasserie gespecialiseerd in gerechten uit de Elzas streek, met als specialiteit zuurkool. Chez Jenny moest in 2021 de deuren sluiten en de broers Moussié zagen een kans om op deze locatie het succesvolle bouillon concept verder uit te breiden.

Op het menu staan klassieke gerechten uit de Franse keuken zoals œuf mayonnaise (€1,90), terrine de campagne (€3,90), saucisse purée (€8,90), gekonfijte eend (€11,50). Als eerbetoon aan de vorige bewoner staat de Jenny zuurkool op het menu (€ 9,80). De lage prijzen gelden ook voor drankjes, een fles rode wijn bestel je al vanaf €10,20. Bouillon République, 39 Bd du Temple, 75003 Parijs.

Bouillon République
Photo credits Bouillon République

Le Petit Bouillon Pharamond

Het was in 1832 dat de familie Pharamond van Normandië naar Parijs verhuisde om de Parijzenaren kennis te laten maken met het klassieke Normandische gerecht Tripes (pens) à la mode de Caen. De familie vestigde zich in 1879 in de wijk Les Halles. Een wijk die in die tijd “le ventre de Paris” (“de buik van Parijs”) werd genoemd. Dit kwam doordat de markthallen in deze wijk stonden, vanwaar het voedsel voor Parijs werd aangeleverd.

Voor de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs werd het restaurant volledig vernieuwd. Uit deze periode is het interieur bewaard gebleven. De houten wenteltrappen die de verdiepingen verbinden, spiegels, mozaïek en rode velours banken maken deze klassieke plek een bijzonder restaurant om te dineren. Vele beroemdheden waaronder Georges Clémenceau, Ernest Hemingway, François Mitterrand en Jacques Chirac waren gasten van het restaurant.

Bijna twee eeuwen later biedt Pharamond nog steeds authentieke gerechten uit de Franse keuken. Voorgerechten zoals oeuf mimosa (€1,90) of gravlax de truite (€6,50) en hoofdgerechten zoals cocotte de coquillettes à la crème truffée vanaf €7,50. Het klassieke gerecht Tripes à la mode de Caen staat nog steeds op de kaart (€10.90). Het restaurant is 7 dagen per week geopend van 12.00 uur tot middernacht. Reserveren is niet mogelijk. Er is tevens een terras. Le Petit Bouillon Pharamond, 24, Rue de la Grande Truanderie, 75001 Parijs.

Pharamond
Photo credits Pharamond
Pharamond
Photo credits Pharamond
Pharamond
Photo credits Pharamond

Comment


Lo
17 July 2023 at 08:49
Reply

En Bouillon Racine natuurlijk! FeestjeLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *