Te bezoeken : 5 modemusea in Parijs

Musée Yves Saint Laurent Paris

Het Yves Saint Laurent museum is gevestigd in een herenhuis in het 16de arrondissement van Parijs. De locatie waar Yves Saint Laurent en zijn partner Pierre Bergé in 1974 hun haute-couturehuis naartoe verhuisden. In 2017, meer dan vijftien jaar na de sluiting van het haute-couturehuis, opende het Musée Yves Saint Laurent Paris.

Yves Saint Laurent (1936-2008) was 26 jaar oud toen hij samen met zijn partner Pierre Bergé zijn eigen modehuis oprichtte. De eerste collectie presenteerde hij op 29 januari 1962. Een start van een tijdperk waarin hij de wereld van mode en creatie heeft gemarkeerd.

Hij introduceerde gedurfde nieuwe vormen. Zo ontwierp hij de trapèze jurk in 1958 toen hij nog voor Dior werkte. Een jurk die ruim viel om de taille in plaats van deze in te snoeren. In de jaren zestig en zeventig zette Yves Saint Laurent trends zoals het broekpak, de laarzen tot dijhoogte en de smoking voor vrouwen, misschien wel zijn beroemdste ontwerp.

Het museum stelt het werk van Yves Saint Laurent tentoon. De tentoongestelde ontwerpen bestaande uit jurken en accessoires, maar ook schetsen, foto’s en video’s nemen je mee in de creatieve wereld van Yves Saint Laurent. Ook is zijn voormalige werkkamer is te bezoeken. Het is op deze locatie dat de couturier bijna 30 jaar lang zijn meest iconische stukken heeft ontworpen. Musée Yves Saint Laurent, 5 Avenue Marceau, 75116 Parijs.

Musée Yves Saint Laurent
Photo credits Musée Yves Saint Laurent

Palais Galliera

Musée de la Mode de la Ville de Paris

Palais Galliera huisvest het Modemuseum van de stad Parijs. Dit stadspaleis werd ooit gebouwd in opdracht van de hertogin van Galliera. Bij de dood van haar man in 1876 was de hertogin erfgenaam van een mooi fortuin dat ze gebruikte voor liefdadigheidsprojecten. In opdracht van de hertogin werd het Palais Galliera gebouwd met doel dat er kunsttentoonstellingen werden gehouden, toegankelijk voor publiek. Uiteindelijk werd het gebouw pas eind 1900 gewijd aan mode en haute couture. Het museum bezit één van de meest uitgebreide modecollecties ter wereld, bestaande uit bijna 200.000 stukken variërend van kleding, accessoires, foto’s en tekeningen. Via de website van het museum kan je zien welke tentoonstellingen er op dit moment plaatsvinden. Er zijn gemiddeld twee tentoonstellingen per jaar te zien. Palais Galliera, 10 Avenue Pierre 1er de Serbie, 75116 Parijs.

Palais Galliera modemuseum Parijs
Palais Galliera
Palais Galliera modemuseum Parijs
Palais Galliera
Palais Galliera modemuseum Parijs
Palais Galliera

La Galerie Dior

Het modemuseum La Galerie Dior heeft haar deuren geopend in 2022 aan nummer 30 van de Avenue Montaigne in Parijs. Een iconisch adres van Dior waar ook de flagship store van het merk is gevestigd. Voor Christian Dior was het herenhuis aan deze prestigieuze avenue in 1946 liefde op het eerste gezicht. Sindsdien worden de collecties van Dior hier al meer dan 70 jaar gecreëerd.

De ingang van het museum ligt aan de zijkant van het gebouw aan de rue François 1er nummer 11. Je neemt de enorme wenteltrap omhoog, waar de wanden zijn gedecoreerd met miniaturen van meer dan 1000 creaties in verschillende kleuren die de Dior-stijl van 1947 tot nu weergeven, het “Diorama”.

De ontwerpen van Christian Dior en zijn zes opvolgers Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons en Maria Grazia Chiuri worden getoond. Aan de hand van originele schetsen van Christian Dior, uitzonderlijke ontwerpen, jurken gedragen door beroemdheden, accessoires en parfums wordt je meegenomen in de wereld van Dior. De meeste stukken zijn niet eerder geëxposeerd. Je kan zelfs live zien hoe 2 naaisters met oneindige precisie werken.

La Galerie Dior weerspiegelt de eigenheid van het merk en neemt je mee in de rijkdom van de geschiedenis van Dior, een onschatbare bron van inspiratie voor de ontwerpers. Neem na je museumbezoek een kijkje in de winkel, waar tevens 2 restaurants te vinden zijn. La Galerie Dior, 11, rue François 1er, 75008, Parijs.

La Galerie Dior Parijs modemuseum
La Galerie Dior
La Galerie Dior Parijs modemuseum
La Galerie Dior
La Galerie Dior Parijs modemuseum
La Galerie Dior
La Galerie Dior Parijs modemuseum
La Galerie Dior

Fondation Azzedine Alaïa

Azzedine Alaïa richtte een fondation op om zijn werk en zijn kunstcollectie te beschermen en tentoonstellingen te organiseren. De fondation is gevestigd in een groep gebouwen rond een binnenplaats aan de rue de la Verrerie in Le Marais. Het adres waar de van Tunesië afkomstige modeontwerper Azzedine Alaïa zelf woonde en werkte. Aan het einde van de binnenplaats ligt de grote tentoonstellingszaal met een hoog glazen dak waar wisselende exposities worden gehouden. Op de eerste verdieping is een tweede tentoonstellingszaal. Alaïa was vijftig jaar een gepassioneerd verzamelaar op alle gebieden van de cultuur. Zijn leven was constant gevuld met mode, kunst, design, architectuur, muziek en theater. De selectie in de boekwinkel van de fondation reflecteert de passies van Alaïa. Op de binnenplaats kan je plaatsnemen op het terras van het café. Fondation Azzedine Alaïa, 18 Rue de la Verrerie, 75004 Parijs.

Fondation Azzedine Alaia
Fondation Azzedine Alaia
Boekwinkel Fondation Azzedine Alaia
Fondation Azzedine Alaia

Musée des Arts Décoratifs

Musée des Arts Décoratifs bezit één van de belangrijkste collecties van decoratieve kunst ter wereld. De collectie is erg breed, van middeleeuws meubilair tot hedendaags design. Ook de rijke collectie van de afdeling Mode en Textiel maakt onderdeel uit van het museum. Er worden regelmatig tijdelijke modetentoonstellingen gehouden. Deze vinden meestal plaats in het prachtige middenschip van het museum. Al eerder stonden de exposities van Dior, Thierry Mugler en Margiela op het programma. Houd de website van het museum in de gaten voor de actuele tentoonstellingen. Het museum bevindt zich in de Marsan vleugel van het Louvre. Na je museumbezoek kan je plaatsnemen bij het restaurant Loulou dat in hetzelfde gebouw is gevestigd. Loulou heeft één van de mooiste terrassen van Parijs, gelegen in Jardin des Tuileries. Musée des Arts Décoratifs, 107 Rue de Rivoli, 75001 Parijs.

Musée des Arts Décoratifs
Musée des Arts Décoratifs

Leave a reply


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *